· 

15 kilo afvallen in 3 maanden: is dat realistisch?

Wil je weer  in dat leuke jurkje passen? Of zonder buikje in die broek ? Dan wil je vast zo snel mogelijk flink afvallen. Op internet vind je allerlei artikelen die je vertellen dat je 15 kilo kan afvallen in 3 maanden. Dat komt goed uit, denk je dan. Helaas is het in werkelijkheid niet zo makkelijk. En het is ook niet zo’n goed idee.

 

Snel 15 kilo afvallen: de mythes

Je hebt twee soorten diëten die je beloven snel 15 kilo af te vallen. De één is om simpelweg heel weinig te eten, oftwel een crashdieet. De andere optie is om extreem weinig koolhydraten te eten. Bij deze eiwitdiëten zijn granen, aardappels, brood en peulvruchten plotseling uit den boze.

 

Gewichtsverlies is eigenlijk vochtverlies

Maar 15 kilo afvallen op deze manier werkt simpelweg niet. Het is natuurlijk mogelijk om na die drie maanden 15 kilo lichter te zijn. Je verliest met dit soort crashdiëten met name de voorraad koolhydraten die grotendeels in vocht zijn opgeslagen in je lichaam. Dat zie je in je uiterlijk praktisch niet terug. Dus het helpt niet om er ook op de lange termijn beter uit te zien en gezonder te zijn. Bovendien komen de kilo’s vochtverlies direct weer terug als je weer normaal begint te eten. 

 

Vermindering van spierweefsel 

Een ander probleem, dat vooral bij crashdiëten meespeelt, is dat je spiermassa kwijt raakt.  Als je veel te weinig calorieën eet, moet je lichaam de energie ergens anders vandaan halen. En spierweefsel is naast vet een enorm goede bron van energie. Je verbrandt  dus steeds meer spierweefsel. En dat is slecht nieuws, want juist spierweefsel zorgt ervoor dat je lichaam de hele dag door calorieën blijft verbranden.

 

Vraag nu een gratis kennismaking voor afvallen met Voedingscoach Hanny

afvallen-met-coach
Afvallen en lekker eten, dat kan gewoon.

Jojo-effect

Dit alles leidt tot het bekende jojo-effect. Wie na een dieet stopt met zijn nieuwe voedingspatroon, komt daarna vrijwel altijd weer net zo hard aan. De overgrote meerderheid krijgt alle kilo’s terug – of zelfs meer. Het jojo-effect is niet alleen ongezond, maar ook nog eens demotiverend. Als je toch iedere keer weer terugvalt, waarom zou je dan überhaupt je best nog doen om slanker te worden?

 

Vergeet ook je humeur niet

Dan is er nog het probleem van je mentale gezondheid, dat zowel bij een crashdieet als een koolhydraatarm dieet speelt. Wanneer je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, heeft dat een enorme weerslag op hoe je je voelt. Niemand wordt er vrolijk van om de hele dag honger te hebben.

Zeker het gebrek aan koolhydraten is een zware slag. Je brein is één van de zwaarste verbruikers van koolhydraten in je lichaam. Een tekort zorgt daarom voor vermoeidheid, dufheid, en een chagrijnigheid waar je u tegen zegt. Je doet jezelf – en je omgeving – dus een groot plezier door genoeg te blijven eten.

 

Hoe kan ik dan wel 15 kilo afvallen?

Dat is per persoon verschillend, maar grofweg kun je zeggen dat je op een verantwoorde manier in ongeveer 8 tot 15 maanden die 15 kilo kwijt kunt raken. Dat gewicht heeft zich in de loop van jaren opgebouwd; je komt er dus ook niet in een paar weken weer vanaf. Heb een beetje geduld met je lichaam, en kies voor een verantwoorde aanpassing van je eet en beweegpatroon. Dan komt het ook goed met dat jurkje en die broek.

 

Weten hoe jij op een verantwoorde manier van die extra kilo’s af komt en hoe lang dat duurt?


Vraag snel een offerte voor afvallen met Voedingscoach Hanny.