· 

De 5 redenen waarom je wel noten moet eten!

Noten worden vaak gezien als echte dikmakers. Klopt dat wel? Volgens diverse onderzoeken zijn noten juist gezond en vullend. Daarbij smaken ze natuurlijk ook heel goed. Noten zijn gezonder dan gedacht. Vijf redenen om noten te eten:

 

1. Er zit heel veel goeds in noten

Noten leveren belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine B1, vitamine E en ijzer. Verder leveren ze veel onverzadigd vet. En ze zijn een goede vleesvervanger

 

2. Noten beschermen tegen hart- en vaatziekten

Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van ongezouten noten beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten. Het dagelijks gebruik van ongezouten noten per dag lijkt samen te hangen met een ongeveer 30% lager risico op bepaalde hartziekten.

 

3. Gebrande noten zijn net zo gezond als ongebrand

Voor de gezondheidswaarde maakt het niet veel uit of je rauwe of gebrande noten eet, gebrande noten bevatten ongeveer evenveel vet als rauwe noten. 
Tip: Gek op pindakaas? Wist je dat er notenpasta en pindakaas bestaat van 100% noten en 100% pinda? Kijk op het etiket of er geen zout of suiker aan is toegevoegd.   

 

4. Noten zijn duurzamer dan vlees

Het is beter voor het milieu om noten te eten in plaats van vlees. Klimaatbelasting en energiegebruik van noten zijn gunstiger dan van vlees en vergelijkbaar met ei. Het watergebruik van noten kan wel hoog zijn en vergelijkbaar met vlees. De duurzaamheid van noten scoort doorgaans iets minder dan die van peulvruchten, die ook goede vleesvervangers zijn.

 

5. Eet regelmatig noten, maar wel in kleine porties

Dagelijks een handje ongezouten noten eten is goed voor je gezondheid. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ongezouten noten verschilt per geslacht en leeftijdscategorie. Kort samengevat zouden volwassenen tot en met 50 jaar elke dag 25 gram noten moeten eten. Vrouwen kunnen het na hun 50e beter bij 15 gram houden, hetzelfde geldt voor mannen boven de 70 jaar.

 

Elke dag 15  of 25 gram noten past in een gezond voedingspatroon. Maar hoeveel noten is dat dan? Op de foto zie hoeveel noten er in 25 gram passen (foto door Gezondheidsnet)

 

Wil je weten hoe je noten het beste verwerkt in jouw dagelijkse eten? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan.