· 

Is melk goed voor elk?

Is melk nu wel of niet goed? Heb je de calcium uit zuivel nodig of niet? De Gezondheidsraad adviseert op basis van wetenschappelijk onderzoek: neem enkele porties zuivel per dag, bijvoorbeeld melk of yoghurt.

Verklein de kans op ziektes

In tegenstelling tot wat je zou denken is dit niet alleen tegen botontkalking.  Zuivel is in de Richtlijnen Goede Voeding opgenomen om de kans op darmkanker en diabetes kleiner te maken. Calcium is verder belangrijk voor de spieren. Het helpt bij de samentrekking van de spier. Nog een goede reden om zuivel niet te laten  staan!

Voor en tegen zuivel

 

Het argument om geen zuivel te gebruiken; de mens is het enige zoogdier dat nog na de zuigelingenperiode melk gebruikt. Daar komt bij dat het grootste deel van de wereldbevolking het enzym om melksuiker  te verteren mist, behalve de blanke westerse mens.

 

Daar staat  de theorie tegenover dat dit is ontstaan, omdat de westerse mens veel minder zonlicht krijgt dan de mensen rond de evenaar. Hierdoor maken zij minder vitamine D (belangrijk voor de botten) aan in de huid.

 

Ter compensatie gebruiken we hier het calcium uit zuivel om toch sterke botten te houden.

Wat is een gezonde keus in zuivel

De gezonde keus in melkproducten zijn die producten waaraan geen suiker is toegevoegd. En met een vetgehalte tot 1,5 gram per 100 ml. Oftewel de magere en halfvolle varianten. Je kunt kiezen uit melk, karnemelk, yoghurt of kwark.

 

Gebruik je liever geen koemelk maar plantaardige zuivel? Kies dan voor sojadrink met toegevoegd vitamine B12 en calcium. Zo kom je niets tekort. 

 

Kortom, drink lekker melk, eet yoghurt of kwark of neem sojadrink. Zo zorg je dat je voldoende calcium binnenkrijgt en dat levert je drie belangrijke voordelen op: 

  • het behoud van sterke botten;
  • een kleiener kans op darmkanker en diabetes;
  • goed functionerende spieren. 

 

Hoeveel zuivel heb jij nodig?

De hoeveelheid zuivel die je nodig hebt, hangt ondermeer af van je leeftijd. Dat varieert van 300 tot 600 ml zuivel per dag. Wil je weten hoeveel jij nodig hebt? Kom gratis kennismaken met Voedingscoach Hanny, dan vertel ik je precies hoeveel jij per dag nodig hebt.