· 

Goede voornemens: maak ze concreet, vertel het rond en hou vol!

Goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn al een eeuwenoud gebruik. De Babyloniërs deden vierduizend jaar geleden al beloften aan het begin van het jaar. Om geleende objecten terug te brengen en hun schulden af te betalen aan de goden. Hoe gaat dat tegenwoordig?

Wat is het populairste goede voornemen?

De populairste voornemens voor 2020 waren:

  1. je minder druk maken (27 procent)
  2. meer sporten en bewegen (26 procent) 
  3. afvallen (24 procent)

Wat is jouw goede voornemen voor 2021? En hoe ga je het aanpakken?

Maak je doelen concreet

Je slaagt er makkelijker in om je goede voornemens vol te houden als  je realistische en concrete doelen stelt. Bijvoorbeeld met sporten.

In plaats van 'ik ga meer sporten', is het praktischer om te zeggen 'ik ga twee keer in de week sporten, op maandag en donderdag'.

Vertel je vrienden je doelen

Je bent succesvoller in het uitvoeren van goede voornemens, als je je vrienden en familie er over vertelt. Zodat ze je aanmoedigen niet meteen op te geven als je een keer in je oude gewoontes vervalt.

voedingscoach-hanny-afvallen-rijen-gilze

Het duurt drie maanden om je routine te veranderen

Wie zijn goede voornemen drie maanden weet vol te houden, slaagt er meestal in om dat de rest van het jaar ook te doen.

Het is wel verstandig om je voornemens een voor een op te pakken. Dat maakt het makkelijker je eraan te houden. Want hoe meer voornemens je hebt, hoe meer je van je brein vraagt.

Put je brein niet uit en ga op tijd naar bed

Een uitgeput brein geeft minder wilskracht, zo bleek uit een onderzoek van de Stanford University. Proefpersonen die een getal van zeven cijfers moesten onthouden, gaven eerder toe aan de verleiding van een chocoladecake dan degenen die maar twee cijfers moesten onthouden.

 

Als je je goede voornemens graag wilt volhouden, ga dan ook meer slapen. Want slaaptekort is funest voor je wilskracht. Te weinig slaap verstoort de werking van de prefrontale cortex. Dat hersengebied is onder meer verantwoordelijk voor beslissingen nemen, doelen stellen en impulscontrole.

Afvallen als goed voornemen?

Ook voor afvallen geldt:

1.       stel een concreet en realistisch doel

2.       vraag vrienden en familie om support

3.       heb geduld!

4.       ga op tijd naar bed

5.       en maak gebruik van een professionele voedingscoach

 

Kun jij wel een stok achter de deur gebruiken voor je goede voornemen om af te vallen? Laat mij je dan helpen. Met coaching gekoppeld aan een super praktisch eet en beweegplan.

 

Ga jij je goede voornemens nu echt waar maken? Vraag een gratis kennismaking met Voedingscoach Hanny