· 

Hoe kom ik snel van mijn buikje af?

Als je aan mensen vraagt waar ze het liefst wat vet kwijt willen, zegt bijna iedereen: van mijn buik! 
    

 

Helaas is buikvet zo’n beetje het lastigste vet om weg te krijgen. Vet verdwijnt eerst op de plekken waar het niet direct nodig is, bijvoorbeeld van je benen of je rug. Daarna volgen meestal je armen en dan pas de buik.

 

Je moet dus eerst vet op andere plaatsen zien te verbranden. Je buikje kwijtraken is dan ook vooral een kwestie van geduld.

Helpen buikspieroefeningen tegen buikvet?

 

Een logische gedachte is dat buikspieroefeningen helpen om buikvet te verbranden. Dat is niet helemaal waar. Buikspieroefeningen verstevigen de buikspieren, ze geven vorm aan de welbekende sixpack.

 

Maar buikspieroefeningen zijn niet de oplossing om je buikvet te verminderen. Dat komt pas als je energie verbrandt en dat werkt weer over je hele lichaam. Zoals gezegd; je hebt dus geduld nodig als je buikvet wilt verbranden. 

 

Zorg dat je gezond eet, met vooral niet te veel suiker of ­verzadigde vetten. En ga niet als een bezetene sporten, maar zorg dat je elke dag voldoende beweegt.

Begin nu met het kwijtraken van dat buikje, maak een afspraak voor een analyse van je eetgewoontes

 

Wat bepaalt eigenlijk waar vet op je lichaam terechtkomt?
Drie belangrijke factoren die je buikvet bepalen:  

  • Voor een deel is het aanleg. ­En de verhouding tussen ­mannelijke en vrouwelijke hormonen speelt een rol. Hoe groter het aandeel testosteron, hoe makkelijker vet op je buik gaat zitten. 
  • Bij vrouwen in de overgang daalt de hoeveelheid vrouwelijke geslachts­hormonen. Het aandeel  testosteron neemt dan toe. Vandaar dat vrouwen dan juist meer buikvet krijgen.
  • Een andere ­bepalende factor voor vetverdeling is de hoeveelheid stresshormonen. Hoe meer je van het stresshormoon cortisol in je bloed hebt, hoe groter de kans dat vet op je buik gaat zitten. 

En wat heeft stress ermee te maken?

Chronische stress zorgt voor aanmaak van cortisol. Dat stuurt vet naar de buikstreek. Bovendien zorgt het voor snacktrek: zin in vette en zoete voeding. En dat soort eten stimuleert de cortisolproductie. Waardoor je weer meer buikvet krijgt. Zo beland je in een vicieuze cirkel die tot overgewicht leidt.

 

Wat werkt wel tegen buikvet

Helaas is er geen wondermiddel om van buikvet af te komen. Het enige wat blijvend helpt is je leefstijl veranderen.

De aanpak van stress is belangrijk, net als eventuele slaap­problemen. Want ook slaapgebrek kan je hormoonhuishouding verstoren en zo de aanmaak van buikvet bevorderen.

En zorg dat je gezond eet, met vooral niet te veel suiker of ­verzadigde vetten. Ga niet als een bezetene sporten, maar zorg dat je elke dag voldoende beweegt.

 

Wat moet je vooral niet doen?

Ga vooral geen crashdieet volgen. Probeer bijvoorbeeld niet om 15 kilo in 3 maanden af te vallen. Natuurlijk val je af als je een tijdje heel streng lijnt. Maar het zorgt er ook voor dat je lichaam in een soort spaarstand komt en eten sneller als vet opslaat.

Bovendien schopt een crashdieet je hormoonhuishouding in de war. Je krijgt daardoor meer trek, terwijl je juist minder verbrandt. De kans is groot dat het gewicht dan keihard terugkomt, vaak zelfs meer dan vóór je begon met afvallen. Als je vaker een crashdieet doet, is dat op de lange termijn zelfs een risicofactor voor het ontstaan van obesitas. 

Raak je buikje op een gezonde manier kwijt. Vraag nu een gratis offerte voor voedingsadvies dat het beste bij jou past.