· 

Hoe kom ik snel van mijn buikje af?

Als je aan mensen vraagt waar ze het liefst wat vet kwijt willen, zegt bijna iedereen: van mijn buik! Hoe komt dat vet eigenlijk op je buik terecht? En belangrijker, hoe krijg je het weer weg!

Lees verder om te weten hoe het zit.

Zo kom je aan buikvet

Drie belangrijke factoren die je buikvet bepalen:  

  • Voor een deel is het aanleg. De verdeling van mannnelijke en vrouwelijke hormonen speelt mee. Hoe meer testosteron, hoe makkelijker vet op je buik gaat zitten. 
  • Bij vrouwen in de overgang daalt de hoeveelheid vrouwelijke geslachts­hormonen terwijl het aandeel  testosteron toeneemt. Vandaar dat vrouwen zo rond hun 50e jaar vaak meer buikvet krijgen.
  • Een andere ­sterk bepalende factor: stresshormonen. Hoe meer je van het stresshormoon cortisol in je bloed hebt, hoe groter de kans dat vet op je buik gaat zitten. 

De invloed van stress op buikvet

Chronische stress zorgt voor aanmaak van cortisol. Dat stuurt vet naar de buikstreek. Bovendien zorgt cortisol voor snacktrek: zin in vette en zoete voeding. En dat soort eten stimuleert de cortisolproductie. Waardoor je weer meer buikvet krijgt.


Zo beland je in een vicieuze cirkel die tot overgewicht leidt. Het verminderen van chronische stress is niet voor niets een belangrijke factor bij succesvol afvallen.

 

Met alleen een beter eet en beweegpatroon, maar zonder het verminderen van chronische stress, is het lastiger om resultaat te behalen.  Naast stress is de aanpak van eventuele slaap­problemen ook van belang.  Want slaapgebrek kan je hormoonhuishouding verstoren en zo de aanmaak van buikvet bevorderen. 

Helpen buikspieroefeningen tegen buikvet?

Een logische gedachte is dat buikspieroefeningen helpen om buikvet te verbranden. Buikspieroefeningen verstevigen de buikspieren, ze geven vorm aan de welbekende sixpack. 

 

Maar buikspieroefeningen zijn niet de oplossing om je buikvet te verminderen. Je lichaam bepaalt namelijk waar je het vet kwijt raakt als je gaat afvallen. En dat is meestal niet als eerste op je buik. 

Wat werkt wel tegen buikvet

Ga je afvallen dan verdwijnt vet eerst op de plekken waar het niet direct nodig is, bijvoorbeeld van je benen of je rug. Daarna volgen meestal je armen en dan pas de buik. 

 

Je buikje kwijtraken is dan ook vooral een kwestie van geduld. Er is geen wondermiddel om van buikvet af te komen. Het enige wat helpt is je leefstijl veranderen:

  • start met een beter eetpatroon
  • ga voldoende bewegen
  • verminder stress en zorg dat je voldoende slaapt  

Doe dit vooral niet als je van je buikje af wilt

Ga vooral geen crashdieet volgen. Probeer bijvoorbeeld niet om 15 kilo in 3 maanden af te vallen. Natuurlijk val je af als je een tijdje heel streng lijnt. Maar het zorgt er ook voor dat je lichaam in een soort spaarstand komt. Waardoor je dat wat je eet niet meer verbrand, maar als vet opslaat.

 

Bovendien schopt een crashdieet je hormoonhuishouding in de war. Je krijgt daardoor meer trek, terwijl je juist minder verbrandt. De kans is groot dat de kilo's na een tijdje "gewoon" eten keihard terugkomen, vaak zelfs meer dan vóór je begon met afvallen.

 

 En als je vaker een crashdieet doet, dan is dat op de lange termijn een risicofactor voor het ontstaan van obesitas. 

Buikje kwijt raken? Start met gezond afvallen

Raak je buikje op een gezonde manier kwijt. Vraag Voedingscoach Hanny nu een gratis offerte voor voedingsadvies dat het beste bij jou past.