· 

Ga afvallen én duurzaam eten

Duurzaam eten is minder ingewikkeld dan je denkt. En duurzaam eten én afvallen gaan ook nog eens prima samen. Dit zijn de 3 beste tips om duurzaam eten en afvallen te combineren. 

Tip 1. Koop, kook en eet op maat

Door op maat te kopen en te koken hoef je minder weg te gooien. Dat betekent direct winst voor het milieu. De producten zijn zo niet voor niets geproduceerd en getransporteerd. 

  • Koop op maat: maak een weekplanning en een boodschappenlijstje.
  • Kook op maat: gebruik een keukenweegschaal, maatbeker of Eetmaatje.
  • Bewaar slim: bewaar eten op de juiste plek, dan blijft het langer goed.

En gooi eten niet te snel weg. Is de ‘tenminste houdbaar tot’ datum verlopen? Kijk, ruik en proef om de kwaliteit te beoordelen. Vaak kun je het nog prima eten na die datum.

 

Koop en kook je op maat? Dan kom je ook niet in de verleiding om alle restjes op te eten. Dat scheelt weer in de kilo's!


Tip 2. Word een flexitariër

Veel vlees eten is belastend voor het milieu. Dat geldt vooral voor rood en bewerkt vlees.  Kies daarom eens wat vaker voor plantaardige vervangers zoals bonen, linzen, kikkererwten of andere peulvruchten.

 

Peulvruchten/bonen zijn goede vleesvervangers die het milieu minder belasten. Maak een lekkere salade met linzen of roer ze door de tomatensoep. Of eet een curry met kikkererwten.

 

Andere goede vleesvervangers zijn een handje ongezouten noten of twee eieren. Zo eet je al heel makkelijk een dagen per week vegetarisch, als een echte flexitariër! Kies daarnaast één dag per week voor duurzaam gevangen (vette) vis. 

Eet je vaker peulvruchten, eieren of noten in plaats van vlees? Dan krijg je minder verzadigd vet binnen. Dat helpt als je wilt afvallen. Eet je wel vlees of vis, hou het dan bij maximaal 100 gram per portie.    

Tip 3. Drink gewoon water

Heb je dorst? Voor het milieu is kraanwater de beste dorstlesser. Verder is 3 koppen thee per dag goed voor je en ook koffie zonder suiker staat in de Schijf van Vijf.

 

Frisdrank, sap en alcohol belasten het milieu door de productie, de verpakkingen en het transport. En je krijgt er een bak suiker of zoetstof mee naar binnen. Daar zit je niet op te wachten als je wat kilo's kwijt wilt.  

 

Wil je toch een drankje met een fruitige smaak? Probeer eens water met fruit erin, of water met gember en sinaasappel of komkommer en munt.

 

Voldoende drinken helpt ook tegen de honger. En genoeg drinken is belangrijk voor een goede spijsvertering. En dat is weer handig als je op een gezonde manier wilt afvallen.