· 

Wat eet een flexitariër nou eigenlijk?

Eet jij op sommige dagen geen vlees of vis? Dan ben jij een zogenaamde flexitariër. Bijna 90% van de Nederlanders eet regelmatig  één dag in de week geen vlees. Iets meer dan de helft van de Nederlanders eet zelfs 3 dagen of meer geen vlees. 

 

Gezond eten met minder vlees is niet moeilijk. Maar is minder vlees eten wel gezond? Dat is één van de eerste vragen die ik vaak krijg. Wees gerust, ook zonder vlees kun je prima eten volgens de Schijf van Vijf. Maar wat eet je dan wel? Daar kom ik zo op terug.  

 

Waarom minder vlees eten?

Er is een aantal redenen om minder vlees te eten. Voor het dierenwelzijn, het milieu, het ecosysteem, een eerlijke voedselverdeling, maar ook voor je eigen gezondheid.  

 

Een of meer dagen zonder vlees is minstens even gezond als met vlees. Sterker nog, er is wetenschappelijk aangetoond dat een eetpatroon met minder vlees zorgt voor een lagere bloeddruk. En een lager risico op hart- en vaatziekten. 

 

Wat kun je dan eten?

Vervang je vlees of vis eens door een plantaardig alternatief. Inspiratie nodig? Dit zijn gezonde en volwaardige vleesvervangers:

  • Peulvruchten: 135 gram (gare) kikkererwten, kidneybonen, boterbonen, linzen, black beans, sojabonen, etc.
  • Noten, pitten en zaden: 25 gram ongezouten noten, pitten of zaden zoals amandelen, walnoten, cashewnoten, sesamzaad, pompoen, zonnebloem of pijnboompitten.
  • Eieren: 2 stuks gekookt, gebakken, gepocheerd, omelet etc.
  • Vleesvervangers: 100 gram op basis van soja of zuivel.

Nog wat onbekender, maar ook een goed alternatief zijn wieren, algen en seitan (op basis van tarwegluten).

 

Handig om op te letten

Bij kant-en-klare vleesvervangers is het belangrijk dat je even de verpakking checkt op:

  • Niet meer dan 2,5 gram verzadigd vet per 100 gram
  • Maximaal 1,1 gram zout per 100 gram
  • Geen toegevoegde suikers

Slimme combinaties en weetjes 
Ook zonder vlees eet je volgens de Schijf van Vijf. Het is wel belangrijk dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en B12 binnenkrijgt.

Een paar tips:

  • Voor de juiste variatie aan eiwit is het eten van granen met peulvruchten een slimme combinatie. Bijvoorbeeld rijst met kidneybonen. Daarnaast zit er natuurlijk volop eiwit in alle soorten zuivel.
  • Kies voorr ijzerrijk broodbeleg zoals appelstroop of hummus. Eet voldoende volkorenproducten, peulvruchten en groene groenten zoals spinazie. En eet fruit bij de maaltijd. Daar zit vitamine C in, dat zorgt ervoor dat je lichaam ijzer beter opneemt.
  • Vitamine B12 zit ook in zuivel, eieren en in sommige verrijkte vleesvervangers. Vitamine B1 zit in brood en graanproducten, aardappelen, groente en in melk(producten).      

Eet jij voldoende vitaminen en mineralen?  

Ben jij flexitariër of wil je het worden? Maar weet je niet of je genoeg ijzer, vitamine B1, vitamine B12 en eiwit binnenkrijgt? 
Vraag dan nu mijn advies aan.                                                                                                                                                                      Bron: Voedingscentrum