· 

Het foute imago van een wit ei

Welke eieren koop jij in de supermarkt? De bruine of de witte? Worden het de bruine? Dan ben je niet de enige. De meeste Nederlanders kopen bruine eieren. Maar waarom eigenlijk?

 

Een paar ei-feiten:

 

Feit 1. Welke kip legt een wit ei?

Leggen bruine kippen alleen bruine eieren en witte kippen alleen witte eieren? Nee hoor, er zijn ook witte kippen die bruine eieren leggen. Als je wilt weten welke kleur ei een kip legt, dan moet je naar de oorlel kijken. Heeft de kip witte lellen, dan legt ze witte eieren. Bij een kip met rode oorlellen zijn de eieren bruin. Simpel!

 

Feit 2. Waarom eten we liever bruine eieren?

De smaak en voedingswaarde van witte en bruine eieren zijn hetzelfde. Dat we toch liever bruine eieren kopen, komt vooral door het imago van de witte eieren. Veel mensen denken dat witte eieren van mindere kwaliteit zijn dan bruine:

  • door het goedkope witte plastic doosje van het witte ei;
  • omdat witte een stuk goedkoper zijn dan bruine;
  • doordat witte eieren meestal onderin het schap liggen bij de supermarkt.

Een behoorlijk fout imago dus voor zo’n lekker wit ei.  

Feit 3. Eieren passen in een gezond eetpatroon

Eieren, wit en bruin, zijn rijk aan verschillende vitamines, mineralen en antioxydanten. Vaak wordt gedacht dat een ei veel caloriën bevat. Maar een ei bevat nog geen 80 calorieën. Een deel daarvan komt uit vetten, maar dat zijn vooral gezonde vetten. Daarnaast draagt een ei bij aan het herstel en de opbouw van je spieren.

 

Let wel op de hoeveelheid eieren die je eet, want een ei bevat veel cholesterol. Maar regelmatig een ei past prima in je eetpatroon als je op je gewicht probeert te letten.

 

Wil je weten hoeveel eieren in jouw voedingspatroon passen? Vraag Voedingscoach Hanny dan een analyse van je huidige eetpatroon en een advies voor een gezond eetpatroon. Inclusief een wit of bruin eitje ;-) 

Feit 4. Witte eieren zijn duurzamer

De smaak en voedingswaarde van witte en bruine eieren zijn hetzelfde. Maar de witte heeft wel een streepje voor qua duurzaamheid. Dit komt door de kippen die de witte eieren leggen. Die eten minder voer, leven langer en leggen meer eieren dan de kippen die bruine leggen. Er is dus minder grondstof en transport nodig voor deze kippen en dat is beter voor het milieu.

 

Het is overigens niet zo dat bruine eieren per definitie beter zijn dan witte eieren. Voor het dierenwelzijn is het goed om te letten op het Beter Leven keurmerk. En daarop scoort niet elk wit ei beter dan de bruine.

 

Feit 5. Waarom er toch witte-eieren-kippen boeren zijn

Als er zoveel vraag is naar bruine eieren op de markt, waarom zijn er dan toch boeren met witte-eieren-kippen? Omdat veel van de witte eieren naar het buitenland gaan. In veel landen wordt juist  gedacht dat witte eieren meer puur en lekkerder zijn dan bruine eieren. Er is dus wel veel vraag naar witte eieren.

Tip van Voedingscoach Hanny: een ei past bijna overal bij  

Heb je ondertussen ook wel zin in een eitje? Probeer dan eens één van deze makkelijke en lekkere recepten met ei: