· 

Fruit eten is beter dan fruit drinken. Maar waarom?

De eerste reden dat fruit in vaste vorm beter is dan in vloeibare vorm, heeft te maken met verzadiging. Drink je appelsap of sinaasappelsap dan ‘denkt’ ons lichaam dat we ‘gewoon’ water drinken.

Er gaat geen seintje naar de hersenen dat er calorieën binnenkomen in het lichaam. Je krijgt dus niet snel een vol gevoel van dranken waar suiker in zit. Zo kun je ongemerkt veel calorieën binnenkrijgen.
 

Eet je vast fruit, dan moet je dat kauwen en komt de vaste voeding in maag en darmen. Zo gaat er wél een signaal naar de hersenen dat je moet stoppen met eten, omdat het genoeg is.

Vezels voor de stoelgang

In vast fruit zitten voedingsvezels. Die zijn belangrijk voor de stoelgang, maar bijvoorbeeld ook voor het binden en afvoeren van het overtollige cholesterol in de darm.

Bij het drinken van vruchtensap krijg je minder voedingsvezels binnen dan bij het eten van fruit.


Fruitsuiker is ook suiker

Veel mensen gebruiken voor een glaasje sinaasappelsap niet één sinaasappel, maar drie of meer.  En daarmee komt ook de suiker van drie sinaasappels in het glaasje sap terecht. Je drinkt dat zonder moeite op, terwijl je niet snel drie sinaasappels achter elkaar eet. Dus zelfs als er geen suiker wordt toegevoegd aan het vruchtensap krijg je erg veel suiker binnen.

Weten hoeveel suiker jij eet? Maak een afspraak voor een gratis kennismaking.    

Meer over gezond afvallen en fruit