· 

Fruit eten is beter dan fruit drinken. Maar waarom?

De eerste reden dat fruit in vaste vorm beter is dan in vloeibare vorm, heeft te maken met verzadiging. Drink je appelsap of sinaasappelsap dan ‘denkt’ ons lichaam dat we ‘gewoon’ water drinken. 

 

Er gaat geen seintje naar je hersenen dat er calorieën binnenkomen in je lichaam. Je krijgt daardoor geen vol gevoel van fruitsapjes. En zo krijg je bijna ongemerkt veel calorieën binnen.

Eet je vast fruit, dan moet je dat kauwen. Daarna komt het  in je maag en darmen. Dan gaat er wél een signaal naar de hersenen dat je moet stoppen met eten, omdat het genoeg is.

Vezels voor de stoelgang

In vast fruit zitten voedingsvezels. Die zijn belangrijk voor de stoelgang, maar bijvoorbeeld ook voor het binden en afvoeren van het overtollige cholesterol in je darm.

 

Bij het drinken van vruchtensap krijg je minder voedingsvezels binnen dan bij het eten van fruit.


Fruitsuiker is ook suiker

Veel mensen gebruiken voor een glaasje sinaasappelsap niet één sinaasappel, maar drie of meer.  En daarmee komt ook de suiker van drie sinaasappels in het glaasje sap terecht.

 

Je drinkt dat zonder moeite op, terwijl je niet snel drie sinaasappels achter elkaar eet. Dus ook zonder dat er  suiker wordt toegevoegd krijg je erg veel suiker binnen met een glaasje sinaasappelsap.

Meer over gezond afvallen en fruit