· 

Stop met dat dieet en dat ge-jojo

Bij het analyseren van de eetdagboekjes van mijn klanten blijkt dat ze regelmatig ver onder hun energiebehoefte eten.

 

Meestal is dat het het gevolg van een (crash)dieet. Bij een crashdieet is het doel zo snel mogelijk afvallen, door zo weinig mogelijk te eten. Maar het resultaat is helaas nooit blijvend.

Je verbrandingsmotor is gecrashed

Met zo'n crashdieet stimuleer je je lichaam om steeds minder energie te verbranden. Daardoor raakt je verbrandingsmotor behoorlijk van slag.

En dat ga je merken zodra je het gewenste aantal kilo's bent afgevallen en weer normaal gaat eten.

Want je verbrandingsmotor staat nog op de stand "minimale verbranding". Dus wordt maar een klein deel van je eten verbrand en wordt de rest opgeslagen als vet.

En zo zijn de kilo’s al snel weer terug. Het bekende jojo-effect.


Eet jij ook erg weinig?

Eet jij ook heel weinig om af te vallen? En lukt dat afvallen niet? Dan zit je waarschijnlijk ook in dat jojo-proces. Je motor moet weer op gang komen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

 

Je bent er vaak al een hele tijd op gefocust bent om zo weinig mogelijk te eten. Hoe ga je dan voldoende eten en gezond afvallen?

 

Belangrijk is dat je vooral voldoende eet van de juiste producten zoals groente, fruit, volkoren brood, volkoren pasta of zilvervliesrijst. En naturel, magere zuivel. Die vullen goed én geven energie.

 

De chips, koekjes, chocolade en snoep liet je al staan. Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor kant-en-klaar eten, wit brood, witte pasta, hagelslag en ander eten met snelle koolhydraten en vet.

Help je eigen motor weer op gang

De manier waarop je afvalt voorspelt je kans op succes. Hoe sneller je afvalt, hoe minder kans je hebt om op gewicht te blijven. Leer eetgewoontes aan waarmee je op een rustige manier afvalt:

  • Verander je eetpatroon. Begin klein, zodat je de veranderingen makkelijk vol houdt.
  • Varieer met groente, broodsoorten en broodbeleg. Neem fruit bij het ontbijt. Of eet tomaatjes en komkommer bij de lunch. Probeer eens wat anders te eten dan je gewend bent. En geniet vooral van je eten!
  • Bij afvallen hoort bewegen. Minstens een half uur tot een uur per dag. Elke activiteit telt mee. Door te bewegen prikkel je de stofwisseling en dat helpt je met afvallen.

Gun jezelf een realistisch doel

Wil je blijvend kilo's kwijt, stel dan haalbare doelen. Doe het rustig aan, met maximaal 2 kilo per maand. Dat werkt gewoon beter dan koste wat het kost zo snel mogelijk afvallen tot je weer slank bent. En het is gezonder voor je lichaam.

Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken om te starten met gezond afvallen? Zet dan vandaag de eerste stap naar minder kilo's. Vraag nu een gratis telefonische kennismaking aan met Voedingscoach Hanny.