· 

Detoxen voor een frisse start van de zomer

Een frisse start voor je lichaam, dat klinkt perfect. En daar ook nog eens van afvallen. Maar ga je je echt beter voelen door een detoxkuur? Of is het een fabel dat je af en toe moet ontgiften? Lees verder voor het antwoord. 

Is detoxen nodig?

Volgens de voorstanders van detoxen, hopen afval- en gifstoffen zich op in je lichaam. Daar verstoren ze de stofwisseling. En dat zou allerlei ziektes veroorzaken en tot overgewicht leiden.

 

Met een detoxkuur verwijder je de opgehoopte afval- en gifstoffen uit je lichaam. Dat is het idee, maar helaas is het geen feit.

 

Het is een fabel dat je lichaam ontgift moet worden. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van detoxen. Lever en nieren kunnen de afvalstoffen prima zelf afvoeren.

Maar detox helpt toch om je ingewanden te reinigen?

Detox-supplementen voor je darmen vormen vaak een soort gel in je darmstelsel. Met als gevolg extra stoelgang, waardoor je de indruk krijgt dat je ingewanden gereinigd worden.

 

Maar je lichaam heeft dat zelf al geregeld. Afvalstoffen die zich ophopen in de darm, gaan samenkoeken tot je ze uitpoept. Er kleven dus niet allerlei gifstoffen aan de darmwand.

 

Eet liever voldoende vezels, die zorgen voor een gezonde darmwerking.  

Waarom is detoxen dan zo populair?

Het is geen geen wonder dat detoxen zo populair is, want: 

  • die frisse start voor je lichaam klinkt aanlokkelijk.
  • de reclame speelt bovendien graag in op angst voor ziekte en vervuiling.
  • en op de behoefte om ongezond gedrag te compenseren. 

De risico’s van detoxen

Een paar dagen vasten of weinig eten is niet ongezond. Maar ga niet te lang door met kuren, want groente- en fruitsappen zijn geen volwaardige maaltijd. 

 

Pas op met detox-kuren waarbij je vreemde middelen als klei of kalk moet innemen. Door deze stoffen krijg je lood in je lichaam. Iets dat je er juist niet in wilt hebben. 

Een darmspoelingkuur is onnodig en kan een tegengesteld effect hebben.  De balans tussen alle processen in je darmen wil je niet onnodig verstoren. Zeker niet rigoureus met een spoeling. 

Afvallen door detoxen

Hoeveel verontreinigende stoffen je binnenkrijgt heb je ook zelf in de hand. Denk aan roken en alcohol. Maar ook aan zout. Gezond eten en een gezonde levensstijl helpen om je organen gezond te houden. Daar kan geen detox tegenop!
 

En om af te vallen is detoxen ook niet het beste middel. In de eerste dagen is het vooral vocht dat je kwijtraakt. Na zo’n kuur zitten die kilo’s er meestal snel weer aan.

 

Meer weten over gezond eten en afvallen? Stel al je vragen tijdens een gratis kennismaking aan Voedingscoach Hanny.

Meer over gezond eten en drinken