· 

Gezond afvallen? Eet regelmatig en zonder afleiding

Het klinkt misschien als een open deur, maar dat maakt het niet minder waar. Wil je gezonder gaan eten of gezond afvallen? Begin dan door regelmatig, zonder afleiding en met aandacht te eten. Lees hier wat dat voor je doet. 

Eet met regelmaat voor minder honger

Heb je vaak honger tussen de hoofdmaaltijden door? Probeer dan eens met wat meer regelmaat te eten. Je lichaam leert wanneer het tijd is om te eten. Hierdoor heb je meer controle over je hongergevoel. En heb je minder snel last van honger tussen de maaltijden door.

 

Probeer iedere dag steeds rond dezelfde tijd je drie hoofdmaaltijden te eten. Hoe laat je die eet is je eigen keus. Het is een fabel dat je na een bepaalde tijd in de avond niet meer zou mogen eten. Vind je eigen eetritme en pas hier je eetpatroon op aan. 

Eet zonder afleiding, maak het een prioriteit

Aandacht voor je eten is alles. En het is lastig om je bewust op je eten te focussen, als er van alles om je heen gebeurt. 

  • Eet niet achter je bureau.
  • Eet aan een gedekte tafel. 
  • Zet de tv uit als je gaat eten.
  • Leg je telefoon buiten handbereik. Hoe moeilijk dat soms ook is.

TIP: plan voldoende tijd voor je eten. Zorg ervoor dat je niet nog even snel moet eten om ergens op tijd te komen. Maak van je eten een prioriteit.  

Eet met aandacht om meer te genieten

Als je eet met aandacht, eet je langzamer. Daardoor merk je eerder wanneer je verzadigd bent. En dat fysieke gevoel van een volle maag zorgt er voor dat je minder eet. 

 

Vind je het lastig om langzaam te eten? Gebruik dan deze tip: leg na iedere hap je bestek neer. Zo ben je bewust bezig met de hap in je mond en niet met het volgende dat je op je vork prikt. 

 

Of probeer eens met je andere hand te eten als er hapjes op tafel staan. Dus als je rechts bent, je linkerhand gebruiken en andersom als je links bent. Hierdoor eet je minder gedachteloos.  

 

Eten met meer aandacht betekent ook dat je meer en bewuster geniet van je eten. Win-win!