· 

Dat is wel heel veel pasta!

Van een klant kreeg ik de vraag of het niet een beetje veel is, 200 gram pasta. Dat stond toch in  het menu dat ik had meegegeven. Maar het leek wel een hele berg te worden. Inderdaad, pasta weegt na het koken 2,5 keer zoveel. Dus die 200 gram ongekookte pasta wordt dan een portie van 500 gram. Dat is wat veel om in je eentje weg te eten. Hoeveel ongekookte pasta moet je dan gebruiken per persoon?   

 

Hoe groot wordt je portie?

Het Voedingscentrum beveelt aan om 75 tot 100 gram ongekookte pasta, rijst of andere granen per persoon te nemen als basis voor de maaltijd. De meeste fabrikanten gebruiken die hoeveelheid ook netjes op hun verpakking, al gaan ze vaak wel uit van de bovengrens, dus de 100 gram.

 
Handige tip; de kopjesmethode 

En hoeveel pasta gebruik jij? Natuurlijk hoef je niet altijd de weegschaal erbij te gebruiken, al is het best slim om eens een keer te wegen hoeveel je nu eigenlijk onbewust in je pan gooit. Je kunt ook de 'kopjesmethode' gebruiken. Weeg eerst af hoeveel er in een kopje gaat. Een portie van 75 gram ongekookte rijst of couscous past meestal in een halve koffiekop. Voor pasta heb je al snel driekwart koffiekop nodig voor een persoon. Op je bord wordt die portie van 75 gram uiteindelijk 190 gram. 

 

Kies ook eens volkoren 

Wat ook handig is om rekening mee te houden; de ene pasta is de andere niet. Je kunt van witte macaroni gemakkelijk een half bord wegeten. Maar een volkoren variant, volkoren couscous of zilvervliesrijst vult veel meer en levert ook nog meer vezels en vitamines. Probeer ook eens quinoa. Quinoa neemt zelfs drie keer het gewicht aan water op. Daarvan heb je ongekookt maar 65 gram nodig, dus nog minder dan een halve koffiekop.  En aardappelen? Die zwellen maar een klein beetje op na het koken.

 

Nog even op een rijtje wat je ongekookt nodig hebt voor een gekookte portie van ongeveer 200 gram:

Pasta  rijst en couscous                            75 gram  

Quinoa                                                             65 gram 

Aardappelen                                                 180 gram

 

Smakelijk eten!