· 

Drink jij in 2023 nog koemelk?

Melkvervangers, zoals haverdrink, sojadrink en amandeldrink zijn populair. Wil je liever geen koemelk drinken, dan heb je een enorme keuze uit plantaardige vervangers.

 

In sommige winkels is het schap met plantaardige vervangers inmiddels groter dan het zuivelschap.

 

Plantaardige melkvervangers hebben het voordeel dat ze duurzamer zijn dan koemelk. Maar bevatten ze ook alle goede voedingsstoffen van melk?

Dit zit er in melk

In koemelk zitten een heleboel eiwitten, de bouwstenen van onze cellen. Daarnaast bevat het calcium, goed voor de botten en vitamine B12, goed voor het zenuwstelsel. 

Wat zit er in plantaardige drank?

Bij alle plantaardige varianten is water het hoofdbestanddeel. Daarnaast wordt er vaak calcium en vitamine B2, B12 en D toegevoegd.

 

Als smaakmaker gebruiken fabrikanten soms agavesiroop, suiker of een beetje zout.

Waarom ze geen melk heten

Plantaardige dranken mogen officieel geen melk heten. De naam “melk” mag alleen gebruikt worden voor het dierlijke product, zoals koe- of geitenmelk.

 

Maar is alleen de naam anders? Of is de voedingswaarde van deze dranken ook anders dan die van melk? 


Wat is in 2023 de beste plantaardige vervanger?

Hieronder een overzicht met de voor- en nadelen van de meest gekochte melkvervangers. En de vervanger die de meeste belangrijke voedingsstoffen bevat.

Rijstdrink en kokosdrink; weinig eiwit en geen B2

Rijstdrink en kokosdrink bevatten nauwelijks eiwitten. Wat dat betreft zijn het geen goede melkvervanger. Verder bevatten ze geen vitamine B2, dit wordt niet toegevoegd door de fabrikanten.

Hiermee wijken rijstdrink en kokosdrink af van koemelk, maar ook van andere melkvervangers.

Amandeldrink: weinig suiker en nauwelijks eiwit

Het goede van amandeldrink is dat er minder suiker en minder verzadigd vet in zit dan in halfvolle melk.

 

Ongezoete amandeldrink bevat de minste suikers van alle plantaardige drinks. Maar er zit ook nauwelijks eiwit in. Helaas.

 

Als je denkt met amandeldrink je dagelijkse portie noten binnen te krijgen, dan moet je er wel heel veel van drinken. In één glas amandeldrink zitten gemiddeld 2 à 3 noten.


Haverdrink; met vezels, maar weinig eiwit

Met haverdrink krijg je wel zo'n anderhalve gram vezels per glas binnen. Vezels zijn goed voor de spijsvertering.

 

Haver bevat bepaalde vezels waarvan is aangetoond dat ze het slechte cholesterol in je bloed verlagen. Maar dan moet je hiervoor dagelijks meerdere glazen haverdrink nemen. Niet erg praktisch.

 

En jammer genoeg bevat haverdrink weinig eiwit. Ook geen winnende vervanger.

Sojadrink is een uitstekende vervanger

Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Deze lijkt behoorlijk op die van halfvolle melk.

 

Er zitten net zo veel eiwitten in en er wordt calcium, vitamine B2 en B12 toegevoegd. Een duidelijke winnaar als je de voedingswaarde van koemelk wilt benaderen.