· 

Wat is puur eten?

“Zuiver, onvervalst, zonder toevoegingen’; zo definieert het online woordenboek puur. Een woord dat heel vaak wordt gebruikt in relatie tot eten. Drie stellingen om antwoord te geven op de vraag: Wat is puur eten?

 

Stelling 1: Puur is vrij van chemicaliën en E-nummers   

In tegenstelling tot puur klinkt ‘chemicaliën’ als een vies woord. Toch bestaat alles om ons heen uit chemicaliën, sommige daarvan hebben ook een E-nummer. Dat geldt ook voor pure producten.

De Australische scheikundeleraar James Kennedy zette alle ingrediënten van een aantal ‘pure’ producten op een rij en plaatste dat onder een foto van het product.  Zo zie je in één oogopslag dat je ook met all-natural ‘pure’ producten zoals een kiwi allerlei chemicaliën en E-nummers binnen krijgt. 

 

Stelling 2: Groente en fruit zijn puur en onbewerkt

De groente en het fruit dat we nu eten is door langdurige kruising en selectie veilig en geschikt gemaakt voor consumptie. Onbewerkt of puur betekent namelijk niet per definitie gezond of veilig.

Neem bijvoorbeeld amandelen. De wilde amandel is de voorloper van de amandel die we nu eten. Maar wilde amandelen bevatten cyanide dat uiterst giftig is. Door langdurige kruising, selectie en soms ook genetische modificatie van niet-giftige soorten kunnen we nu veilig amandelen eten. Dat geldt ook voor andere plantensoorten. De mens heeft er door innovatie voor gezorgd dat de ooit ‘pure’ groente en 'pure' fruit dat we nu kopen veilig is voor consumptie.      

 

Stelling 3: Puur natuur is zonder suiker

Aan bewerkte producten is vaak suiker toegevoegd. Op het etiket van elk product staat een tabel met daarin het aantal koolhydraten en suikers. Er is een brede consensus dat minder toegevoegde suiker gezonder is. Daarom wordt de hoeveelheid toegevoegd suiker in veel producten teruggebracht door voedselproducenten.   


Maar ook natuurlijke, pure producten kunnen suiker bevatten, zoals fruit en groente. Honing bestaat zelfs voor 80% uit suiker, de rest is water. Honing bevat vooral fructose, dat is de suiker die ook in fruit en in groente zit. Ook een puur natuur product als melk bevat lactose oftewel (melk)suiker. 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Bron: Voeding magazine     


Puur eten is dus ook maar een begrip. Een goede balans in wat je eet en hoeveel je nodig hebt op een dag is belangrijker.


Wil jij weten wat voor jou de juiste balans is? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismaking.