· 

Wat eten we vandaag? Stamppot!

Loopt het water je al in de mond als je verse boerenkoolstamppot met worst ruikt? Nederlanders staan bekend om hun voorliefde voor goed gevulde stamppotten. Erg lekker, maar deze winterkost bevat vaak veel calorieën en verzadigde vetten. Gelukkig zijn er heerlijke alternatieven!

 

Het vlees in de stamppot bevat vaak veel vet. Wist je dat spek of een stuk worst al snel 30 tot 50 procent vet bevat? En het zit ook nog eens boordevol zout. Af en toe een sappig worstje of spekjes kan natuurlijk geen kwaad, maar probeer ook eens wat anders. Wat dacht je van reepjes kipfilet door de hutspot of falafelballetjes bij de andijvie?

Het ligt niet aan de aardappel

Aardappelen zijn gezond en absoluut géén dikmaker. Maar… aardappelpuree die gemaakt is met een dikke klont roomboter en volle melk is niet echt goed voor de lijn. En pas ook op met kant-en-klare aardappelpuree en variaties uit pakjes en zakjes. Daar wordt vaak veel zout, suiker en vet aan toegevoegd.  

Stamppottips van je voedingscoach

Maar hoe maak je dan wél een gezonde en slanke stamppot? Dit zijn de tips van je voedingscoach 

  • Maak je eigen aardappelpuree met een scheutje warme magere melk.
  • Wissel gewone aardappelen eens af met zoete aardappelen.
  • Voeg véél groenten toe. Varieer met verschillende soorten kool.
  • Boerenkool, andijvie, witte kool, rode kool, zuurkool, en spruitjes zijn allemaal rijk aan vitamine C, vezels, kalium en calcium.
  • Boerenkool is zelfs een topper wat betreft het "antistress" mineraal magnesium.  
  • Gebruik maximaal 100 gram vlees(vervanger) of vis per persoon.
  • Rundergehakt, achterham, fricandeau, kipfilet, witte vis en tofu zijn gezondere keuzes dan spekjes en rookworst. Ze bevatten meer eiwit en minder vet. 

Check de Stamppotwijzer

Kies je toch liever voor een snelle kant-en-klaar-stamppot? Bekijk dan eens de Stamppotwijzer van Questionmark. Zij vergeleken 45 varianten met zuurkool, boerenkool en andijvie op de aanwezigheid van zout, verzadigd vet, en de toekenning van een duurzaamheidskeurmerk.

Let op als je niet van vlees houdt: alle stamppotten in deze wijzer bevatten rund- of varkensvlees.

 

In ieder geval smakelijk eten!

 

 

Bron: dieetditdieetdat.nl, questionmark.nl