· 

Slimme basistips tegen vakantiekilo's

Weer lekker op vakantie deze zomer, maar een beetje benauwd voor de vakantiekilo’s? Gebruik deze slimme basistips van je voedingscoach om zonder extra kilo’s thuis te komen.

 

Ook voor thuisblijvers van toepassing!

Tip 1  Neem eten en water mee

Ga je met de auto of de trein naar je vakantieadres, neem dan iets te eten en drinken mee voor onderweg. Zo weersta je bij tussenstops makkelijker de verleiding van fastfood en ongezonde snacks.

 

Gezellig een dagje op stap? Neem dan ook wat gezonde tussendoortjes en voldoende water mee. Zo heb je alvast wat gegeten voordat je op een terrasje gaat ziten. Zie ook de volgende tip.

Tip 2 Voorkom honger rond borreltijd

voedingscoach-gezond-afvallen

Een drankje, hapje, chips, worstjes etc. Gezellig borrelen rond een uur of vijf. Precies het tijdstip waarop je trek krijgt.

 

De kans is groot dat je te veel hapjes eet bij de borrel. Voorkom dat je de hapjes gebruikt als avondeten. Eet vooraf iets dat goed vult, zoals een boterham, een bakje kwark of een banaan. Dat maakt het makkelijker om rustig aan te doen tijdens de borrel.

 

Neem een hapje bij je drankje omdat je het lekker vindt, niet omdat je enorme trek hebt.


Tip 3 Uit eten? Geniet er van!

Hoe verleidelijk is het om stokbrood met kruidenboter te bestellen als je uit eten gaat. Met als gevolg dat je maag voor een deel al vol zit, terwijl het eten nog moet komen.

 

Grote kans dat je te veel eet. Laat het stokbrood liever weg, wacht rustig op je voor- of hoofdgerecht. En geniet er van.

Tip 4  Eén keer is genoeg

Maak je zelf het eten tijdens de vakantie? Neem dan gewoon één bord, zoals je thuis ook zou doen. En stop als je voldoende hebt. Blijft er eten over? Zet het in de koelkast en eet het de volgende dag.

Is het te weinig om te bewaren? Gooi het dan weg. Denk niet ‘ach, het is zo zonde om weg te gooien, ik eet dat kleine beetje nog wel op.’ Het is niet de bedoeling dat jij de vuilnisbak bent. 

Tip 5 Beweeg

Het is heerlijk om op vakantie een stuk te wandelen of te fietsen. Hoe langzamer de omgeving aan je voorbij trekt, hoe meer je er van ziet en onthoudt. En hoe meer je tot rust komt. Ook ontspanning helpt om op gewicht te blijven!

 

Extra tip van Voedingscoach Hanny voor de ochtendmens: ga er ’s ochtends vroeg eens op uit. Maak een wandeling of een fietstocht. In de stilte in de natuur, of in de stad die nog moet ontwaken. Totaal anders dan overdag. Probeer het maar eens. Dan heb je meteen al wat beweging gehad voor die dag.

 

Fijne vakantie! En kom gezond en zonder extra “vakantiebagage” weer terug ;-)