· 

Hoeveel grip heb jij op wat je eet?

Je kunt je maaltijd op smaak brengen met geluid, de kleur van je bord bepaalt hoe je eet en proeven doe je vooral met je neus. Waarom smaakt iets zoals het smaakt?

 

Hoe kan het nu dat niet alleen de tong, maar ook andere zintuigen invloed hebben op onze smaakbeleving? 

 

1. Proeven doe je vooral niet met je tong

Onze zintuigen worden gemanipuleerd door hoe iets voelt, hoe iets eruitziet, hoe het ruikt en hoe het genoemd wordt. En daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt in restaurants, vliegtuigen en zelfs in de supermarkt.

 

Ruiken, zien, horen, voelen en proeven spelen allemaal een rol in wat wij smaak noemen. Smaak bestaat eigenlijk niet. Ons brein bundelt alle zintuiglijke belevingen aan elkaar, koppelt het aan de tong en noemt dat smaak.

 

Maar de tong is niet het belangrijkste smaakorgaan. Ca. 75-95% komt binnen via de neus  en door aroma’s die vanuit onze mond naar de neus gaan als we kauwen. Daarna volgen de ogen, de oren, de aanrakingszin en daarna komt pas de tong.

 

2. Hoe meer ons eten kraakt, hoe lekkerder

Chips kraakt niet voor niets. Mensen zijn dol op krakend voedsel tussen hun tanden. De reden dat popcorn en chips in overvloed verkrijgbaar zijn in de bioscoop, is puur een marketingtruc. En zeg nou zelf: niemand houdt toch van een saaie niet-knapperige bitterbal?

 

Hoe meer ons eten geluid maakt, hoe meer we het waarderen. De smaak blijft ook langer hangen dan bij producten die geen ‘geluid’ maken. Nog zoiets: eten uit de hand smaakt altijd lekkerder. Het verklaart de populariteit van de hamburger.

 

3. Noem iets een salade en het klinkt gezond

Is een salade altijd gezond? Nee, maar noem iets ‘salade’ en mensen denken meteen dat het gezond is. Het is een truc, want de ingrediëntenlijst laat vaak wat anders zien.

 

Dat geldt ook voor producten met de labels ‘ambachtelijk’. Het klinkt dan direct beter en puur en smaakt uiteindelijk lekkerder, terwijl het meestal gewoon uit de fabriek komt.

 

4. Zien eten, doet eten

We kennen allemaal de foto’s, grote billboards en reclames waarin calorierijke producten de hoofdrol hebben. Een filmpje van een bord met lasagne waar de gesmolten kaas vanaf druipt doet wat met ons brein.

 

Bij een aanblik alleen al beeld je je in hoe het smaakt en verleidt dit je indirect tot het maken van keuzes. Zien eten, doet eten. 

 

5. In gezelschap eet je meer

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. En dat geldt ook aan tafel. Uit onderzoek blijkt dat wanneer we met drie anderen dineren, we 75% meer eten dan alleen.

 

Dankzij de gezelligheid smaken de gerechten beter en schep je zonder na te denken gerust een tweede of derde keer op. Je bent namelijk niet bewust met je eten bezig.  

 

Zo krijg je wel grip op wat je eet

Om grip te krijgen op wat je eet moet je eerst te weten komen wat je eigenlijk allemaal eet. Tip van Voedingscoach Hanny: het bijhouden van een eetdagboekje is een goed begin.  

 

Of vraag een gratis telefonische kennismaking met Voedingscoach Hanny