· 

Afvallen? Ga toch wandelen!

We zitten te veel en te lang stil met z'n allen. Dat kan anders. Kom in beweging, ga lekker wandelen.

Wandelen kan altijd. Het is gratis, je hoeft je niet op te geven, er is geen wachtlijst en er zijn geen openings- en sluitingstijden. Je kunt zo je deur uitlopen.

 

Het mooie van wandelen is dat (bijna) iedereen het kan. Op je eigen niveau en tempo. Ook als je nog niet veel conditie hebt. Gewoon rustig beginnen en dan langzaam uitbreiden. Je zult zien dat je snel vorderingen maakt. 

De voordelen van wandelen

Ga je regelmatig wandelen, dan merk je de vele voordelen vanzelf. Dit zijn er 7 op een rij.

1. Wandelen is goed voor spieren en botten

Allereerst is wandelen goed voor je spieren en botten. Het maakt ze sterker en daardoor heb je een lagere kans op het ontwikkelen van botontkalking.

 

Door botten regelmatig te belasten worden ze sterker en bouw je zelfs nieuwe botmassa op. Daarnaast is het ook goed voor het kraakbeen, het elastische weefsel tussen de botten.

afvallen-wandelen-gezond

2. Wandelen is goed tegen overgewicht

Afvallen door wandelen, kan dat? Dat is een goede vraag. Voor het juiste antwoord is het belangrijk om te weten of je wandelen leuk vindt. Als dat zo is, dan helpt wandelen je inderdaad met afvallen. En dat kan zomaar in de kilo's lopen. 

 

Een uur stevig doorlopen kost je ongeveer 240 kcal aan energie. Wie dagelijks een half uur stevig wandelt kan zomaar een kilo afvallen in twee maanden. En daarmee dus vijf tot zes kilo in een jaar. Als je eetpatroon tenminste gelijk blijft. Dus niet meer gaan eten, omdat je zo lekker gewandeld hebt.😉

 

Voor het beste effect op je gewicht combineer je wandelen met gezond afvallen.  

3. Wandelen is goed voor hart en bloedvaten én tegen diabetes

Iedere dag minstens dertig minuten wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert de conditie van je hart en bloedvaten. 

 

Iedere dag lopen of wandelen geeft een lager risico op diabetes type 2. Ook als je al diabetes hebt, is het goed om te wandelen. 

4. Wandelen met Voedingscoach Hanny

Bij het plan Gezond Afvallen zit je niet stil tijdens de coaching. We wandelen lekker een half uur en bespreken ondertussen hoe het gaat met het afvallen, met je nieuwe eetpatroon en wat er verder allemaal aan bod komt. Heb je meteen een half uur beweging te pakken voor die dag! 

wandelen-afvallen

5. Wandelen is goed voor je longen en  hersenen en tegen depressie

Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. 

Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20% tot 50%. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.

 

En wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af wanneer men gaat wandelen.


6. Wandelen is goed voor de spijsvertering

 Bewegen en dus ook wandelen stimuleert de spijsvertering en voorkomt verstopping van de darmen.

7. Wandelen is goed voor je nachtrust en je humeur

Wandelen én daglicht is goed voor de biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter gaat lukken. Ook de kwaliteit van je slaap verbetert. Start vandaag nog met wandelen, dan merk je al meteen het positieve effect op je humeur! 

Afvallen door wandelen, zo hou je het vol

Regelmatig wandelen is wel een kwestie van volhouden. Maar dat hoeft niet moeilijk te zijn, als je het leuk maakt. Handige tips:

Maak wandelen concreet

• Je bent van plan om meer te gaan wandelen? Wanneer?  Hoe concreter jouw plan, des te groter de kans dat je het doorzet. Dus zet het in je agenda: elke vrijdagmiddag wandelen van 13.00-14.30 uur.

 

• Houd je vorderingen bij met een stappenteller of tracker. Loop niet te hard van stapel. Dan liggen blessures op de loer.

 

• Zoek wandeluitdagingen; nieuwe routes, andere routelengtes. Doe mee aan georganiseerde wandeltochten.

 

• Vraag je partner, vrienden of familie je te steunen in je voornemen om meer te gaan wandelen. Zoek een wandelmaatje en spreek af om samen te wandelen. Word lid van een wandel of Nordic Walkingclub.

afvallen-wandelen

Gewoon gaan!

• Ken je dat gevoel: "Ik voel me zo moe, ik heb totaal geen energie". Juist dan geldt: gaan! Want actie is de beste remedie. Al tijdens het bewegen maakt vermoeidheid plaats voor nieuwe energie.

afvallen-door-wandelen

• Denk je dat je het wandelen niet vol kunt houden? Stel niet te hoge eisen aan jezelf, maar begin bijvoorbeeld met een korte wandeling van 10 minuten. En breid dit steeds verder uit. Je zult merken dat je vanzelf meer conditie krijgt en de 30 minuten gemakkelijk vol krijgt.

 

• In Nederland regent het tussen de 7-11% van de tijd (www.hetregentbijnanooit.nl). Een kleine kans dus op een nat pak. Deze smoes kan je dus niet meer gebruiken ;-)

 

• Motivatie nodig? Download de app Ommetje van de Hersenstichting. Nu al dé Nr. 1 Wandel-app.

Afvallen door wandelen

• Meer bewegen helpt je zeker als je gezond wilt gaan afvallen. Maar verwacht niet dat de kilo’s er meteen afvliegen. Een strak lichaam krijg je niet van twee keer wandelen.  De eerste veranderingen door regelmatig bewegen treden pas op na een aantal weken. Geniet intussen van al die andere voordelen van wandelen.

 

• Door te bewegen verbruik je energie en heb je minder stress. Beweging leidt je af van ongecontroleerd eten en het bevordert je zelfbewustzijn.

 

Veel wandelplezier!