· 

Feiten en veel fabels over ijs

Zo, lekker een ijsje met dit warme weer. Maar hoe zit dat eigenlijk met suiker en vet in ijsjes? Kun je beter een colaatje drinken? Of toch niet? Voedingscoach Hanny zet de feiten en fabels over ijsjes voor je op een rij.

FABEL: Een ijsje bevat meer suiker dan een blikje cola

Met een hoornijsje eet je 3 tot 4 klontjes suiker. In een chocoladeroomijsje zijn dat al snel 5 klontjes. In waterijsjes zitten minder klontjes. Een perenijsje bijvoorbeeld bevat ruim 2 klontjes suiker.

 

De cola wint het makkelijk van het ijs. In een blikje cola zitten bijna 9 klontjes!

FEIT: In ijshoorntjes zit niet altijd echte chocolade

Fabrikanten voegen soms goedkopere nepchocolade toe, zoals cacaofantasie. In ijshoorntjes zit dus  niet altijd echte chocolade.

FABEL: A-merkijsjes zijn lekkerder dan die van het huismerk

Nee hoor, uit testen van de Consumentenbond blijkt dat consumenten en ijsexperts de échte Cornetto en de échte Magnum Almond niet het lekkerst vinden. Veel huismerken blijken lekkerder.


FABEL: In een Magnum zit evenveel vet als in een pakje roomboter

Een Magnum is zeker vet, maar de vergelijking met een pakje roomboter klopt niet. Een pakje boter is bijna 15 keer zo vet als een Magnum.

FEIT: Op ijshoorntjes zit minder dan 1 hazelnoot

Op ijshoorntjes zitten vaak gesuikerde hazelnoten als decoratie. Dat betekent veel suiker en weinig noot. Sommige fabrikanten hebben zelfs maar 1 hazelnoot nodig voor 12 ijsjes.

FABEL: Een Magnum bevat meer calorieën dan een saucijzenbroodje

In een ijsje met een hoorntje zitten ongeveer 170 kcal. Een Magnum of ander roomijsje met chocolade bevat ongeveer 240 kcal. Met een saucijzenbroodje krijg je zo’n 250 kcal binnen.

FABEL en FEIT: De chocoladelaag in het hoorntje is voor de smaak

Het chocoladelaagje in ijshoorntjes is lekker, maar het heeft nog een belangrijke functie.

Door het chocoladelaagje komt er geen ijs tegen het hoorntje. Zo blijft het hoorntje krokant.


FABEL: De gele kleur van het ijs komt van vanille

Vanille-ijs is van oorsprong wit. Fabrikanten kleuren het ijs vaak bij, bijvoorbeeld met pompoenextract. Dat geeft de gele kleur aan het ijs.

Eet lekker een ijsje

TIP van Voedingscoach Hanny: Wil je toch eens een ijsje eten, maar niet teveel kcal binnen krijgen? Kies dan voor de mini-varianten of een waterijsje. Of maak je eigen ijsjes. Dan weet je precies wat erin gaat.

 

Maak vruchtenijsjes van fruit in combinatie met halfvolle yoghurt. Lekker genieten van een net wat gezonder ijsje!

Maak je eigen vruchtenijsjes

Dit heb je nodig:

  • 300 gram vers fruit, zoals aardbeien, nectarine, mango of bananen
  • 100 ml halfvolle yoghurt

Zo makkelijk maak je het:

  • Snij het fruit in stukjes
  • Pureer het met een staafmixer of een blender
  • Meng de yoghurt er door
  • Vul 4 - 6 ijsvormpjes en laat ze in de diepvries minimaal 4 uur bevriezen.