· 

BGN maakt zich hard voor preventie

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Wie hier iets aan wil doen zonder later echte gezondheidsproblemen te krijgen, kan terecht bij een gewichtsconsulent of voedingscoach van de BGN. Hieronder een interview met de bestuursvoorzitter over de kracht van de BGN-leden voor jou.

Voorkomen dat zorgkosten verder stijgen

bgn-voedingscoach-vergoeding

De Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) bestaat sinds 2006 en heeft ruim 1.300 leden. Toch weet lang niet iedereen van het bestaan van de gewichtsconsulent of voedingscoach.

 

Dat willen we veranderen, want gewichtsconsulenten en voedingscoaches kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van overgewicht. We dragen direct bij aan de gezondheid van mensen. En daarmee voorkomen we dat de zorgkosten nog verder stijgen.

Kwaliteitskeurmerk

Een gewichtsconsulent of voedingscoach is iets anders dan een diëtist. Beide beroepsgroepen geven voedings- en beweegadvies. Het voornaamste verschil: gewichtsconsulenten begeleiden geen cliënten die specifieke medische voeding nodig hebben, diëtisten wel.

 

De BGN stelt strenge kwaliteitseisen aan haar leden. ‘Elk lid moet nascholingen volgen en jaarlijks een bepaald aantal punten halen om lid te blijven. Bovendien moeten alle aangesloten leden zich houden aan de wetenschappelijke richtlijnen gezonde voeding en beweging van de Gezondheidsraad.

 

Wie kiest voor een voedingscoach die bij de BGN is aangesloten, weet dat de kwaliteit goed is.

Praktisch en laagdrempelig

bgn-gezond-afvallen

De kracht van de gewichtsconsulent en voedingscoach? ‘Dat we mensen op een praktische en laagdrempelige manier helpen bij het verliezen van gewicht en het aanpassen van hun leefstijl,’ zegt Anne-Marike.

 

‘We screenen eerst het huidige voedings- en beweegpatroon. Zo kunnen we verbeterpunten in kaart brengen. Met concrete tips zorgen we ervoor dat mensen afvallen en zich vitaler voelen.

 

Ook belangrijk om te weten is dat iets meer dan de helft van de zorgverzekeraars van het advies onze voedingscoaches en gewichtsconsulenten vergoedt vanuit de aanvullende verzekering.

Levenservaring

De opleiding tot voedingscoach of gewichtsconsulent is een mbo-opleiding. ‘Maar dat zegt niets over de kwaliteit van onze dienstverlening. Die is goed,’ vindt Anne-Marike. ‘De helft van onze leden heeft een andere hbo- of universitaire opleiding afgerond. Daarnaast zijn onze leden vaak wat ouder. Daardoor beschikken ze over veel werk- en levenservaring.