· 

Kik­ker­erw­ten­cur­ry

Peulvruchten doen het goed in curry's en stoofpotten. In deze curry vormen kikkererwten een lekkere  en goede basis voor een maaltijd zonder vlees.

Voor twee personen heb je nodig

  • 1 laurierblaadje
  • 1 kaneelstokje
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 1 theelepel verse geraspte gember
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 75 ml halfvolle yoghurt
  • 3 tomaten in kleine stukje
  • 240 gr kikkererwten (uitgelekt en afgespoeld)
  • eventueel 1 handje verse koriander

 

Zo maak je het 

In een braadpan wat olijfolie verhitten, laurier en kaneelstokje 30 seconden bakken zodat de geur vrijkomt.
Ui toevoegen en 3 minuten fruiten. Knoflook, gember en halve eetlepel komijn 1 minuut meebakken.
De tomaten toevoegen en alles nog 5 minuten doorbakken.
Lepel voor lepel de yoghurt door het mengsel scheppen, pas de volgende lepel yoghurt toevoegen als de vorige is opgenomen. 

 

Voeg de kikkererwten en ca. 200 ml water toe en warm het nog 10 minuten zachtjes door.
Breng op smaak met zout en peper. Kaneel en laurier verwijderen.
Ondertussen in een droge koekenpan de rest van de komijn roosteren tot het gaat geuren.

Vlak voor het serveren de curry bestrooien met komijn en wat verse koriander.

 

Smakelijk!

 

TIP van Voedingscoach Hanny: lekker met zilvervliesrijst en verse spinazie.  

Waarom moet je kikkererwten uit blik afspoelen?

Kikkererwten uit blik zijn makkelijk in het gebruik. Ze zijn al voorgeweekt, waardoor je ze meteen in je eten kunt gebruiken. Als je ze vóór gebruik onder de kraan afspoelt beginnen ze te schuimen, maar waardoor komt dat eigenlijk?

 

Het schuimen komt door twee stoffen: eiwitten en saponine. Kikkererwten zijn rijk aan eiwitten, deze eiwitten trekken in het vocht. Door de energie van het water worden de eiwitten als het ware opgeklopt en dat kan gaan schuimen.

 

Daarnaast bevatten kikkererwten, net als veel andere groenten en peulvruchten, saponine. Dit is een stofje dat op zeep lijkt, het wordt dan ook wel zeepstof genoemd. Net zoals zeep gaat dit stofje schuimen.

 

Als je met kikkererwten gaat koken wil je natuurlijk niet dat heel je gerecht gaat schuimen. Daarom is het belangrijk om de kikkererwten eerst goed af te spoelen met water.