Snel klaar en lekker in een wrap voor de lunch. Of als gezond tussendoortje op een broodje of een toastje.
Voor 2–3 personen
250-300 gr kikkererwten (klein blikje)
2 eetlepels tahin
2 teentjes knoflook
1 theelepel komijnpoeder
sap van een citroen
2 eetl olijfolie
peper en zout
Zo maak je het
Doe de kikkererwten, tahin, knoflook, komijnpoeder en sap van een citroen in een kom.
Voeg 2 eetlepels olijfolie en wat peper en zout toe.
Maal het met de staafmixer tot een gladde puree. Is het te dik, voeg dan wat water toe.
Hou je van pittig, voeg dan twee theelepels paprikapoeder en een theelepel chilivlokken toe. Klaar!
Besmeer als lunch eens een wrap met hummus. Beleg met rucola en wat doorgesneden cherrytomaatjes of wat plakjes avocado. Oprollen en klaar!
Wat zijn peulvruchten?
Peulvruchten bevatten eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. Daarom is het advies om peulvruchten elke week te eten. Peulvruchten zijn ook een goede vleesvervanger.
Onder peulvruchten verstaan we: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, spliterwten, kidneybonen en sojabonen.
Maar sperziebonen zijn toch ook peulvruchten?
Ja, dat klopt. Maar als je naar gezondheidseffecten kijkt, dan rekenen we ‘groene’ bonen zoals sperziebonen, snijbonen, doperwten en peultjes tot de groenten. En de peulvrucht pinda behoort qua gezondheidseffecten tot de noten.
Peulvruchten uit pot, blik of gedroogd
Peulvruchten liggen voor het overgrote deel in de winkel in glas en blik. Ook zijn ze in mindere mate gedroogd te krijgen. Beide soorten zijn even gezond.
Let bij peulvruchten in blik wel op het zoutgehalte. Peulvruchten in blik zijn een gezonde keuze als ze minder dan 0,5 gram zout per 100 gram bevatten. Kijk hiervoor op het etiket. Spoel peulvruchten in blik af om zoveel mogelijk zout kwijt te raken.