· 

Gezond het jaar door in Coop magazine

gezond-2019-voedingscoach-hanny

Coop interviewde mij voor het januarinummer  van hun magazine Aan de keukentafel met Coop. Hieronder het artikel:    


Gezond het jaar door

Ben jij het jaar ook vol goede moed begonnen met gezonder eten? Voedingscoach Hanny uit Rijen heeft een paar tips zodat je het makkelijker volhoudt.

 

Ze startte de opleiding tot gewichtsconsulent omdat ze zo van koken en lekker eten houdt. Nu coacht ze mensen op weg naar een gezonder voedingspatroon. Haar tips om het vol te houden:

 

Niet diëten

“Jezelf gezond eten aanwennen is iets anders dan diëten. Dat laatste is tijdelijk, beter is om stap-voor-stap je voedingspatroon aan te passen. Je kunt jezelf een aantal weken aan een heel streng regime voorhouden omdat je je dit hebt ingeprent, maar daarna houd je het niet vol.”

 

Nieuwe gewoontes

“Een nieuw jaar: tijd om oude gewoontes voor nieuwe te vervangen. Neem jij bij thuiskomst altijd twee koekjes? Vervang die dan nu eens door een schaaltje snoeptomaatjes. Een gewoonte loslaten kost tijd. In zo’n 3 a 4 weken heb je een gewoonte afgeleerd. Een nieuwe aanleren gaat gelukkig iets sneller, een kwestie van volhouden.”

 

Volhouden

“In het begin gaat het heel goed, maar dan komt het moment dat het even tegenzit. Een dipje hoort erbij. Het gaat erom dat je het daarna gewoon weer oppakt.”

 

Spreiden

“250 gram groenten in je avondmaaltijd stoppen, is veel. Eet daarom gedurende de dag al groenten, bijvoorbeeld tijdens de lunch (soep, salade of op de boterham). Als tussendoortje zijn de snackgroenten ideaal. 5 cherrytomaatjes is 50 gram, net als een kwart komkommer.”

 

Varieer

“We hebben allemaal onze favoriete groente, maar met elke avond sla, krijg je niet alle vitamines en mineralen binnen. Eet zoals de regenboog: van groene broccoli tot rode kool.”

 

Samen

“Veranderen doe je het best samen. Dus betrek het hele gezin bij het gezonder eten en vertel je collega’s je voornemen. Lastig met al die januariborrels op het werk? Neem een extra boterham mee en eet die voordat je aan de borrel begint, anders ga je zeker voor die bitterballen.”