· 

Vet lekker afvallen, zo werkt dat

Wil je afvallen, dan is het niet echt handig om hamburgers en friet te eten. Daarmee heb je veel verzadigd vet te pakken. Wat je wel goed kunt gebruiken zijn de zogenaamde gezonde, onverzadigde vetten.

 

In avocado's, olijfolie en noten zitten volop onverzadigde vetzuren die gezond zijn voor je hart- en bloedvaten. En goed voor het verlagen van je cholesterol. Bovendien geven ze een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt.

 

De feiten en fabels nog even op een rij.

Gezond vet is nog steeds vet

vet-afvallen

Een eetlepel olijfolie bevat ongeveer 90 kcal. Als je er scheutig mee bent in je salade, dan heb je zo 500 kcal binnen. Ook voor olijfolie geldt, het zijn "gezonde"vetten. Maar het blijft vet.   

 

Eet lekker avocado, maar niet teveel. Want een avocado bevat 350 calorieën per stuk. Neem maximaal een halve avocado per dag. En eet ze niet elke dag. Wissel af met ander fruit of met groente. Dan krijg je meteen verschillende vitaminen binnen. 

 

En inderdaad met de noten, zaden en pitten is het idem dito. Een bakje walnoten van 100 gram is 700 kcal. Dat is vergelijkbaar met de calorieën van een hele flinke warme maaltijd.

De feiten over vet

1. Verzadigd vet bevat meer calorieën dan onverzadigd vet: Fabel

Zowel verzadigd vet als onverzadigd vet bevat per gram 9 kcal. Ter vergelijking: koolhydraten en eiwitten leveren 4 kcal per gram en alcohol 7 kcal. 

 

2. Vet bevat meer calorieën dan suiker: Feit

Vet bevat 9 kcal per gram. Suiker bevat 4 kcal per gram. Een gram vet levert dus twee keer zoveel energie als een gram suiker. 

 

3. Avocado is 2 keer zo vet als roomijs: Feit

Een avocado bestaat voor bijna een vijfde uit vet. In roomijs zit circa 10% vet. Toch is avocado een gezondere keuze. De vetten in avocado zijn bijna allemaal onverzadigd. Het "gezonde" soort vet.

 

Daarnaast bevat een avocado ook vitamines en vezels. Een avocado op brood in plaats van chocopasta of hagelslag is een goed voorbeeld van een gezondere keuze in je eetpatroon. 

4. Vrouwen mogen een hoger vetpercentage hebben dan mannen: Feit

Vrouwen hebben van nature een hoger vetpercentage dan mannen. Bij volwassen vrouwen ligt een gezond vetpercentage tussen de 22-35%, afhankelijk van de leeftijd. Bij volwassen mannen ligt een gezond vetpercentage tussen 10-26%, afhankelijk van de leeftijd. 

 

5. Je lichaam kan suikers omzetten in vet: Feit

Als je lichaam suikers niet direct verbrandt, slaat het ze op. Je lichaam zet deze suikers dan eerst om in vet.

 

6. Vet eten verzadigt meer dan koolhydraatrijk eten: Feit

Vet blijft langer in de maag en geeft daarom langer een verzadigd gevoel.

 

7. Je BMI is hetzelfde als je vetpercentage: Fabel

De Body Mass Index (BMI) is een maat voor je gewicht in verhouding tot je lichaamslengte. Het geeft aan of je een gezond gewicht hebt. De BMI zegt niks over je vetpercentage.

 

Je vetpercentage kan je op verschillende manieren meten. Bijvoorbeeld door een huidplooimeting of met een speciale weegschaal.

 

8. Plantaardige vetten zijn altijd gezond: Fabel

De meeste plantaardige vetten zijn grotendeels onverzadigd, zoals olijfolie of zonnebloemolie. Maar er zijn ook uitzonderingen. Kokosvet, palmolie en cacaovet bevatten juist veel verzadigd vet. 

 

9. Een speklapje is bijna 15 keer zo vet als kipfilet: Feit

Kipfilet bevat onbereid zo’n 1,5 tot 2% vet. Een onbereid speklapje bestaat voor bijna eenderde uit vet. Ook is een groot deel van vet uit een speklap verzadigd vet.

Bewust gevarieerd vet eten

Gezond eten betekent ook elke dag gezonde vetten binnen krijgen. Maar eet ze vooral bewust en varieer. Dan eet je ze eigenlijk altijd met mate. Dat scheelt een hoop overbodige calorieën.  

 

Wil je weten hoeveel gezonde vetten jij nodig hebt?  En hoe je van dat buikvet afkomt? Vraag een gratis kennismaking aan Voedingscoach Hanny. Dan bespreken we hoe jij binnenkort start met een gezond eetpatroon.