· 

Superfoods, eet jij ze al?

Hoe peppen we onze weerstand op? Door voldoende groente en fruit te eten! Maar wat is eigenlijk voldoende? En voor welke superfoods kun je dan het beste kiezen? 

Hoeveel groente en fruit eet jij?

voeding-coach-groente

We hebben elke dag minstens 250 gram groenten en 200 gram fruit nodig. Maar de meeste Nederlanders komen daar lang niet aan. Met onze groente- en fruitconsumptie bungelen we onderaan in Europa.

 

Terwijl juist groente en fruit belangrijke voedingsmiddelen zijn om je weerstand op peil te houden. 

Wat eten we het liefst?

Tomaat, wortel, sla, komkommer, ui, sperziebonen en roerbakgroente worden het meest gegeten. Bij fruit is appel de favoriet, gevolgd door banaan, peer, mandarijn, sinaasappel, druiven en aardbeien.  


Kan je ook teveel groente eten?

Sommige gezondheidsgoeroe’s adviseren om maar liefst 500 tot 600 gram groente te eten. Groente leveren je veel vitaminen en mineralen en maar weinig calorieën. Wat dat betreft kun je er lekker veel van eten. 

 

Maar voor veel mensen is het al een uitdaging om de 250 gram te halen. Laat staan dat 500 gram lukt. Begin daarom eerst maar eens om die 250 gram te halen. 

Welke groente en fruitsoorten zijn superfoods

Daar kan je kort over zijn; superfoods bestaan niet. Er is niet één groente of fruitsoort superieur aan de andere. Het is juist belangrijk om te variëren en zo alle goede stoffen binnen te krijgen.

5 tips om kleur te bekennen met groente en fruit

Hoe meer gezonde keuzes je tegenkomt, hoe vaker je voor de gezonde variant kiest. Belangrijk is om je omgeving te kleuren met groenten en fruit. Dit zijn 5 tips om zelf uit te proberen. 

1. Zorg dat je niet om kleur heen kunt

Een fruitmand op tafel, snoeptomaatjes op het aanrecht, worteltjes in je lunchbox; zien is eten!

 

2. Geef kleur aan elke maaltijd

Je eet sneller genoeg groente en fruit als je het elke dag toevoegt aan je ontbijt, lunch en tussendoortjes. En waarom maar één soort groenten bij je avondmaaltijd? Eet zoveel mogelijk verschillende kleuren, zo weet je zeker dat je goed bezig bent. 

voeding-coach-fruit

3. Geef kleur aan het feestje

Op bezoek? Geef kleur! Met een doosje aardbeien in plaats van een fles wijn wens je iemand pas echt gezondheid.

Extra tip van je voedingscoach: feestej met een barbecue of picknick? Vergeet de groene salade niet en gebruik groenten om te grillen.

 

 

4. Vraag om kleur

Vraag of je werkgever de koekjes bij de vergadering en de snoeppot op de balie kan vervangen door groenten en fruit. Vraag je sportclub om groenten en fruit in de kantine. Bedenk waar je kleur mist en vraag erom.

 

5. Haal alles uit kleur

Groente en fruit eten passen in een duurzamer eetpatroon. Restjes over? Maak een kleurrijke soep of pastasaus. En vries fruit in. Lekker door de kwark of yoghurt.