· 

Superfoods, eet jij ze al?

Hoe peppen we onze weerstand op nu het gure herfstweer losbarst. Door eindelijk voldoende groente en fruit te eten! Maar wat is eigenlijk voldoende? En voor welke superfoods kun je dan het beste kiezen? 

Hoeveel groente en fruit eet jij?

voeding-coach-groente

Elke dag minstens 250 gram groenten en 200 gram fruit eten; Nederlanders komen er nauwelijks aan. Met onze groente- en fruitconsumptie bungelen we zelfs onderaan in Europa.

 

Terwijl juist groente en fruit belangrijke voedingsmiddelen zijn om je weerstand op peil te houden. En de afgelopen tijd heeft ons geleerd hoe belangrijk voldoende weerstand en een gezonde levensstijl zijn!

Wat eet Nederland het liefst?

Tomaat, wortel, sla, komkommer, ui, sperziebonen en roerbakgroente worden het meest gegeten. Bij fruit is appel de favoriet, gevolgd door banaan, peer, mandarijn, sinaasappel, druiven en aardbeien.  


Kan je ook teveel groente eten?

Sommige gezondheidsgoeroe’s adviseren om maar liefst 500 gram groente te eten. Groente leveren weinig calorieën, wat dat betreft kun je er lekker veel van eten.

 

Maar voor veel mensen is het al een uitdaging om de 250 gram te halen. Laat staan dat 500 gram lukt. Laten we daarom beginnen om die 250 gram te halen! 

Welke groente en fruitsoorten zijn superfoods

Daar kan ik kort over zijn; superfoods bestaan niet. Er is niet een groente of fruitsoort superieur aan de andere. Het is juist belangrijk om te variëren om alle goede stoffen binnen te krijgen.

 

Als je niet zeker weet of je genoeg groente en fruit binnen krijgt, hou dan eens een paar dagen een eetdagboekje bij.   

7 tips om kleur te bekennen met groente en fruit

Hoe meer gezonde keuzes we tegenkomen, hoe vaker we ervoor kiezen. Belangrijk is om je omgeving te kleuren met groenten en fruit. Dit zijn 7 tips die je zelf kunt uitproberen. 

1. Zorg dat je niet om kleur heen kunt

Een fruitmand op tafel, worteltjes in de koelkast, snoeptomaatjes op het aanrecht of in de lunchbox; zien is eten!

 

2. Geef kleur aan elke maaltijd

Je eet sneller genoeg groenten en fruit als je het elke dag toevoegt aan je ontbijt, lunch en tussendoortjes. En waarom maar één soort groenten bij je avondmaaltijd? Extra kleur is extra gezond.

voeding-coach-fruit

3. Geef kleur aan het feestje

Op bezoek? Geef kleur! Met een doosje aardbeien in plaats van een fles wijn wens je iemand pas echt gezondheid. Extra tip van je voedingscoach: barbecue of picknick? Vergeet de salade niet en neem groenten mee om te grillen.

 

4. Trakteer met kleur

Jarig? Verras je collega’s of klasgenoten met snackgroenten of aardbeien gedipt in chocolade.

 

5. Vraag om kleur

Vraag of je werkgever de koekjes bij de vergadering en de snoeppot op de balie kan vervangen door groenten en fruit. Vraag je sportclub om groenten en fruit in de kantine. Bedenk waar je kleur mist en vraag erom.

 

6. Combineer alle kleuren

Het is niet alleen leuk om te variëren met verschillende kleuren groenten en fruit, het is ook erg gezond. Eet dus zoveel mogelijk verschillende kleuren, zo weet je zeker dat je goed bezig bent. 

 

7. Haal alles uit kleur

Groenten en fruit eten past in een duurzamer eetpatroon. Restjes over? Maak een kleurrijke soep of pastasaus en vries het fruit in. Lekker voor door de kwark of yoghurt. 

Bouw jij al aan je weerstand met groente en fruit?

Wil je weten hoe jij voldoende kleur in jouw eetpatroon krijgt? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.   


Is zo’n pakket nou een goede keuze of kun je beter alles los kopen? 

In groene bladgroente zit veel magnesium. Bekijk de  top 8 van eten met magnesium.