Eten doe je met al je zintuigen, je maaltijd breng je op smaak met geluid en proeven doe je vooral met je neus. Hoe kan het dat niet je tong, maar vooral al die andere zintuigen invloed hebben op onze smaakbeleving? En wat is Eetdrammen?
Proeven doe je vooral niet met je tong

Onze zintuigen worden gemanipuleerd door hoe iets voelt, hoe iets eruitziet, hoe het ruikt en hoe het genoemd wordt.
En daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt in restaurants, vliegtuigen en in de supermarkt.
Ruiken, zien, horen, voelen en proeven spelen allemaal een rol in wat wij smaak noemen. Smaak bestaat eigenlijk niet.
Ons brein bundelt alle zintuigen aan elkaar, koppelt het aan de tong en noemt dat smaak.
Maar de tong is niet het belangrijkste smaakorgaan. Ca. 75-95% komt binnen via de neus en door aroma’s die vanuit onze mond naar de neus gaan als we kauwen. Daarna volgen de ogen, de oren, de aanrakingszin en daarna komt pas de tong.
Hoe meer ons eten kraakt, hoe lekkerder
Chips kraakt niet voor niets. Mensen zijn dol op krakend voedsel. Daarom zijn popcorn en chips in overvloed verkrijgbaar in de bioscoop bijvoorbeeld. En zeg nou zelf: wie houdt er van een niet-knapperige bitterbal?
Hoe meer geluid ons eten maakt, hoe meer we het waarderen. De smaak blijft ook langer hangen dan bij producten die geen geluid maken.
Nog zoiets: eten uit de hand smaakt altijd lekkerder. Het verklaart de populariteit van het broodje hamburger en alle andere streetfood.
Noem iets een salade en het klinkt gezond
Is een salade altijd gezond? Nee, maar noem iets salade en mensen denken meteen dat het gezond is. Het is een truc, want de ingrediëntenlijst laat vaak wat anders zien.
Dat geldt ook voor producten met de labels "ambachtelijk" of "authentiek". Het klinkt dan direct beter en puur en smaakt daardoor lekkerder. Terwijl het product meestal gewoon uit de fabriek komt.
Zien eten, doet eten
We kennen allemaal de grote billboards en reclames waarin calorierijke producten de hoofdrol hebben. Een filmpje van een stuk lasagne waar de gesmolten kaas vanaf druipt doet wat met ons brein.
Zodra je die beelden ziet proef je de smaak al bijna. En dat verleidt je indirect tot het maken van keuzes. Zien eten, doet eten.
Campagne Eetdrammen gestart
Gezond eten wordt moeilijk gemaakt doordat we dag in dag uit te maken hebben met eetdrammen. Let er maar eens op, als je het doorhebt zie je het overal. Op straat, in de supermarkt, op sociale media, op kinderspeelplekken, in de sportkantine, zelfs bij de bouwmarkt.
Overal is een overvloed aan ongezond eten, steeds meer en meer. En dat is geen toeval. Grote bedrijven stoppen elke dag miljoenen in marketing en slimme trucs om ons ongezond te laten kiezen. Het Voedingscentrum is daarom de campagne Eetdrammen gestart.
Tips om zelf de controle te houden
We willen allemaal vrij kunnen kiezen. Maar ons oerbrein werkt niet altijd mee. Zodra we eten met veel calorieën zien, willen we het graag hebben. En als het om eten gaat, maken onze hersenen nou eenmaal veel keuzes automatisch. Door de constante blootstelling aan ongezond eten zijn we eraan gewend geraakt. Daarom voelt het alsof we vrij kiezen.
In werkelijkheid worden we gestuurd. Dat is geen vrijheid. Al dat eten is ongezond voor onze lichamen én voor de planeet. Het maakt veel mensen ziek. Het is een maatschappelijk probleem. Eetdrammen zit een gezonde samenleving in de weg.
Het zal nog wel even duren voordat de omgeving ons helpt gezond te kiezen. In de tussentijd vind je hier tips om zoveel mogelijk zelf de controle te houden over je eetkeuzes.