· 

Feiten en veel fabels over ijs

Zo, lekker een ijsje met dit warme weer. Maar hoe zit dat eigenlijk met suiker en vet in ijsjes? Kun je beter een colaatje drinken? Of toch niet? Voedingscoach Hanny zet de feiten en fabels over ijsjes voor je op een rij.

FABEL: Een ijsje bevat meer suiker dan een blikje cola

afvaltip-ijs

FABEL: Een ijsje bevat meer suiker dan een blikje cola

Met een hoornijsje eet je 3 tot 4 klontjes suiker. In een chocoladeroomijsje zijn dat al snel 5 klontjes.

 

In waterijsjes zitten minder klontjes. Een perenijsje bijvoorbeeld bevat ruim 2 klontjes suiker.

 

In een blikje cola zitten bijna 9 klontjes.

 

FABEL: In ijshoorntjes zit altijd echte chocolade

Er zit niet altijd echte chocolade in ijshoorntjes. Fabrikanten voegen soms goedkopere nepchocolade toe, zoals cacaofantasie.

 

FABEL: A-merkijsjes zijn lekkerder dan die van het huismerk

Nee hoor, uit testen van de Consumentenbond blijkt dat consumenten en ijsexperts de échte Cornetto en de échte Magnum Almond niet het lekkerst vinden. Veel huismerken blijken lekkerder.

 

FABEL: In een Magnum zit evenveel vet als in een pakje roomboter

Een Magnum is zeker vet, maar de vergelijking met een pakje roomboter klopt niet. Een pakje boter is bijna 15 keer zo vet als een Magnum.

 

FABEL: Een Magnum bevat meer calorieën dan een saucijzenbroodje

Een chocoladeroomijsje met amandelen bevat ongeveer 240 calorieën. Met een saucijzenbroodje krijg je zo’n 250 calorieën binnen. In een hoornijsje zitten ongeveer 170 kcal.

 

FEIT: Op ijshoorntjes zit minder dan 1 hazelnoot

Op ijshoorntjes zitten vaak gesuikerde hazelnoten als decoratie. Dat betekent veel suiker en weinig noot. Sommige fabrikanten hebben zelfs maar 1 hazelnoot nodig voor 12 ijsjes.

 

FABEL: De gele kleur van het ijs komt van vanille 

Vanille-ijs is van oorsprong wit. Fabrikanten kleuren het ijs vaak bij, bijvoorbeeld met pompoenextract. Dat geeft de gele kleur aan het ijs.

 

FABEL: De chocoladelaag aan de binnenkant van het hoorntje is voor de smaak

Het chocoladelaagje in ijshoorntjes is lekker, maar belangrijker is de functie van de chocolade. Door het chocoladelaagje komt er geen ijs tegen het hoorntje. Zo blijft het hoorntje krokant.

 

TIP van Voedingscoach Hanny: Wil je toch eens een ijsje eten, maar niet teveel kcal binnen krijgen? Kies dan voor de mini-varianten. Of bekijk 6 ijsjes uit de supermarkt die het Voedingscentrum met elkaar vergeleken heeft qua calorieën.