· 

Welke suiker is de beste keuze?

Kokosbloesemsuiker, dadelstroop en ahornsiroop zijn alternatieve suikers. Wat maakt deze suikers anders dan gewone suiker? Soms hoor je dat ze gezonder zijn. En zijn ze een betere keuze als je gezond wilt afvallen?

Suiker is suiker

Suikers zijn zoet smakende koolhydraten die energie leveren. Per gram is dit rond de vier kcal.

 

De alternatieve suikers verschillen eigenlijk weinig van gewone suiker, alleen de smaak is anders.

 

Je lichaam maakt geen verschil tussen van nature aanwezige suikers en toegevoegde suikers. En ook niet tussen gewone suiker (kristalsuiker) en alternatieve suikers.

 

Je lichaam breekt alle suikers af tot glucose, de brandstof voor je lichaam.


Wat is “gewone” suiker

Suiker komt voor in veel producten. Bijvoorbeeld in groenten, fruit en granen. In twee eetlepels roggebloem bijvoorbeeld zit 1 gram suiker.

 

Kristalsuiker of tafelsuiker is gemaakt van suikerriet of suikerbiet en wordt ook 'geraffineerde suiker' genoemd. Met 'raffineren' worden de stappen bedoeld om zo zuiver mogelijk suiker uit de biet of het riet te verkrijgen.

 

Soms staat de term 'ongeraffineerde suikers' op een verpakking. Het is onduidelijk wat fabrikanten daarmee bedoelen. Want alle suikers zijn namelijk gezuiverd, oftewel geraffineerd.

De alternatieven voor gewone suiker

Alternatieve suikers zijn suikers van een andere bron dan suikerriet of suikerbiet. Bijvoorbeeld honing, kokosbloesemsuiker en palmsuiker. En alle stropen en siropen, zoals ahorn-, dadel- en agavesiroop. Al deze alternatieve suikers zijn bewerkt.

 

Er is nauwelijks verschil in voedingswaarde tussen alternatieve suikers en gewone suiker. Zitten er teveel alternatieve suikers in je eten? Dan heb je net als bij gewone suiker, een grotere kans gaatjes in je gebit. En op overgewicht.

 

Ook zoetmakers als dadelpasta en (geconcentreerd) appelsap bevatten van nature veel suiker. Ze worden door hun suikergehalte vaak toegevoegd om producten zoeter te maken.

Zijn alternatieve suikers gezonder?

Er wordt wel beweerd dat alternatieve suikers gezonder zijn dan gewone suiker. Bijvoorbeeld omdat ze vitaminen en mineralen bevatten. Jammer genoeg gaat dat om zulke minimale hoeveelheden dat dit niet opweegt tegen de nadelige effecten van (teveel) suiker eten.

 

Een ander voordeel dat wordt genoemd is dat ze natuurlijk zijn. Inderdaad komen honing, ahornsiroop en palmsuiker uit de natuur. Maar ook gewone suiker uit suikerbieten en suikerriet heeft een natuurlijke oorsprong. De term 'natuurlijk' zegt niets over hoe gezond iets is.

 

Verder wordt beweerd dat alternatieve suikers je bloedsuikerspiegel minder snel laten stijgen. Hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs. Bovendien hangt de stijging van je bloedsuikerspiegel af van veel verschillende factoren. Je eet bij een maaltijd nooit alleen suikers.

Wat is het beste “suiker” advies

Wil je starten met afvallen of wat gezonder gaan eten? Dan is het beste "suiker" advies: vermijd alle vormen van toegevoegde suikers. Het maakt niet uit of ze geraffineerd of ongeraffineerd zijn, of natuurlijk of onnatuurlijk.

 

Wil je toch eens een zoet tussendoortje? Kies dan producten die van nature suikers bevatten, zoals fruit.

 

Fruit heeft als voordeel dat je er niet snel veel van kunt eten. En ze zitten vol met andere nuttige voedingsstoffen.

 

TIP van Voedingscoach Hanny: maak dit lekkere bananenbrood zonder suiker!

Bron: Consumentenbond