· 

Hoeveel “antistress” mineraal eet jij?

gezond afvallen met groente
Snijbiet bevat super veel magnesium, zo'n 81 milligram per 100 gram snijbiet

Magnesium heeft als bijnaam het ‘antistressmineraal’. Het kan namelijk lichamelijke stress verminderen. Het helpt je spieren en bloedvaten te ontspannen en heeft een algemeen kalmerend effect.

 

Ben je gestrest, dan verlies je extra magnesium via je urine. In drukke periodes is het daarom aan te bevelen om magnesiumrijke voeding te kiezen.

 

Wist je dat magnesium betrokken is bij meer dan 300 processen in je lichaam? Het is belangrijk voor sterke botten, goede concentratie en het helpt je spieren te ontspannen en voorkomt spierkrampen.

 

Eet jij genoeg magnesium?

Hoe merk je dat je een tekort hebt aan magnesium. Dit zijn veel voorkomende symptomen: 

  • stijve spieren en spierkrampen
  • algehele lusteloosheid of vermoeidheid
  • hartritmestoornissen in extreme gevallen

Belangrijk bij intensief sporten

Als je intensief sport, is voldoende magnesium essentieel. Het mineraal is namelijk nauw betrokken bij zowel je spieropbouw als je energiestofwisseling. Het mineraal zorgt er dus mede voor dat je de kracht hebt om te kunnen trainen, en dat je spieren optimaal functioneren.

 

Hier zit super veel magnesium in

Magnesium zit in veel voedingsmiddelen, zoals graanproducten, groente, noten, melkproducten, vlees en vis. Je hebt daardoor niet snel een tekort aan magnesium, als je tenminste genoeg van deze voeding eet. Hoeveel magnesiumrijke producten eet jij? 

 

Een overzichtje met 8 voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten:

 

1. Groene bladgroenten

Snijbiet, spinazie, andijvie en boerenkool zijn allemaal rijk aan magnesium. Ze mogen in je menu niet ontbreken, want ze bevatten daarnaast nog veel meer andere mineralen.

 

2. Alle soorten noten

Noten bevatten naast magnesium ook vetten en eiwitten die je langdurige energie geven. Kies je noten altijd ongezouten. Overdrijf het nooit met noten, een handje vol per dag is meer dan genoeg. 

 

3. Avocado’s

Deze groene vruchten zitten bomvol magnesium. Avocado’s zitten ook vol met andere vitaminen en mineralen. In vergelijking met andere soorten fruit hebben ze een hoog vetgehalte, hou het daarom bij een halve avocado per persoon.

 

4. Bananen

Bananen bevatten flink veel magnesium. Lekker in de yoghurt of kwark, op een boterham met een beetje pindakaas of gewoon als tussendoortje.

5. Vis

Vis is een geweldige bron van vetten en eiwitten. Maar ook van magnesium. Onder andere koolvis, wilde zalm en makreel zijn echte toppers in deze categorie. Gril de vis om zo veel mogelijk voedingsstoffen te bewaren.

6. Broccoli

Deze groente is een echt een superfood. Het bevat flinke hoeveelheden vitaminen en mineralen, waaronder magnesium. Let op dat je de broccoli niet te lang kookt, dan gaan er onnodig voedingstoffen verloren. Stomen is een goed alternatief.

7. Peulvruchten

Linzen en kikkererwten zijn niet alleen lekker, maar ook rijk aan magnesium en veel andere mineralen. Je kunt ze door de salade doen, of er hummus van maken. Peulvruchten zijn ook een prima basis voor een vegetarische burger. Een ander voordeel van peulvruchten is dat ze vol eiwitten en trage koolhydraten zitten, waardoor ze ook heel goed in een sportmaaltijd passen.

 

8. Volkoren graanproducten

Volkoren granen zijn een ideale bron van allerlei voedingsmiddelen, waaronder vezels. En ze bevatten volop magnesium. Eet daarom voldoende volkoren brood, havermout, volkoren pasta, zilvervliesrijst etc.

En nog eentje die je misschien niet verwacht, in kraanwater zit ook magnesium. Lekker water drinken op een dag helpt ook om extra magnesium binnen te krijgen. 

 

Wanneer is het genoeg?

Maar wanneer heb je voldoende magnesium in je voeding? De standaard aanbevolen hoeveelheid per dag ligt voor volwassen vrouwen rond de 300 milligram en voor mannen op 350 milligram. In stressvolle periodes is extra magnesium zoals gezegd geen overbodige luxe.

 

Hoe zit het bij jou? 

Weten of er voldoende magnesium in je eten zit? Vul het eetdagboek in, dan maak ik een analyse van je eetpatroon.

Vul hieronder je gegevens in voor een analyse of een gratis kennismaking.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.