· 

Gezond detoxen doe je zelf

Detoxen als frisse start voor je lichaam, dat klinkt perfect. Maar ga je je echt beter voelen door een detoxkuur? Of is het een fabel dat je af en toe moet ontgiften? En kan het zelfs gevaarlijk zijn, zoals blijkt uit een recent voorbeeld uit het nieuws op NOS.nl.

 

Lees verder over het nut van detoxen.

Is detoxen nodig?

Volgens de voorstanders van detoxen, hopen afval- en gifstoffen zich op in je lichaam. Daar verstoren ze de stofwisseling. En dat zou allerlei ziektes veroorzaken en tot overgewicht leiden.

 

Met een detoxkuur verwijder je de opgehoopte afval- en gifstoffen uit je lichaam. Dat is het idee, maar helaas is het geen feit.

 

Het is een fabel dat je lichaam ontgift moet worden. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van detoxen. Je lever en nieren kunnen de afvalstoffen prima zelf afvoeren.

Maar detox helpt toch om je ingewanden te reinigen?

Detox-supplementen voor je darmen vormen vaak een soort gel in je darmstelsel. Met als gevolg extra stoelgang, waardoor je de indruk krijgt dat je ingewanden gereinigd worden.

 

Maar je lichaam heeft dat zelf al geregeld. Afvalstoffen die zich ophopen in de darm, gaan samenkoeken tot je ze uitpoept. Er kleven dus niet allerlei gifstoffen aan de darmwand.

 

Dankzij het opruimmechanisme van het lichaam worden de meeste stoffen in onze voeding al opgeruimd en uitgescheiden.

Eet liever gevarieerd, met voldoende vezels, dat is de beste manier om gezond te blijven.

Waarom is detoxen dan zo populair?

Het is geen geen wonder dat detoxen zo populair is, want:

  • die frisse start voor je lichaam klinkt aanlokkelijk.
  • de reclame speelt bovendien graag in op angst voor ziekte en vervuiling.
  • en op de behoefte om ongezond gedrag te compenseren.

De risico’s van detoxen

Een paar dagen vasten of weinig eten is niet ongezond. Maar ga niet te lang door met kuren, want groente- en fruitsappen zijn geen volwaardige maaltijd.

 

Pas op met detox-kuren waarbij je vreemde middelen als klei of kalk moet innemen. Door deze stoffen krijg je lood in je lichaam. Iets dat je er juist niet in wilt hebben.

 

Een darmspoelingkuur is onnodig en kan een tegengesteld effect hebben. De balans tussen alle processen in je darmen wil je niet onnodig verstoren. Zeker niet rigoureus met een spoeling.

Afvallen door detoxen

Om af te vallen is detoxen ook niet het beste middel. Bij een sapkuur bijvoorbeeld raak je vooral vocht kwijt. De bijbehorende kilo's zitten er na de kuur al snel weer aan.

 

Wil je gezond afvallen? Laat dan je eigen lichaam het werk doen, ga gezond eten en afvallen met de Schijf van Vijf. 


Een gezonde levensstijl helpt om je organen gezond te houden. Daar kan geen detox tegenop!