Geld besparen door duurzamer te koken is niet moeilijk. Met een paar slimme aanpassingen kook je milieubewust en energiezuiniger. En bespaar je dus geld.
Denk aan een deksel op de pan, het vuur iets lager zetten en koken in een klein laagje water. En zo zijn er nog veel meer bespaartips.
14 tips voor slimmer koken
Dit zijn de 14 tips om duurzamer te koken en energie te besparen!
1. Verhit eten niet langer dan nodig.
2. Doe een deksel op de pan. Dat zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik.
3. Kook niet meer dan nodig en weeg af hoeveel je precies nodig hebt.
4. Koken voor meer personen of meer dagen is energiezuiniger.
5. Kies een pan die past bij de hoeveelheid die je bereidt.
6. Zet de pan op een bijpassende pit, waarbij de pan de pit helemaal bedekt.
7. Koken op half gas of laag gas zorgt voor 60% lager energiegebruik.
8. Kook in weinig water. Een klein laagje water, zodat het eten niet droog kookt is voldoende. Bijkomend voordeel, je behoudt meer vitamines in het eten.
9. Bij sommige etenswaren kun je de kookplaat of de oven al uitzetten voordat de bereidingstijd om is. Denk aan eieren, pasta of rijst die in heet water nagaren.
10. Van de elektrische kookplaten is inductie het meest zuinig in energieverbruik.
11. Voor het opwarmen van gerechten is de magnetron efficiënter in energieverbruik dan de oven.
12. Een snelkookpan bespaart 50-70% aan kooktijd en energie.
13. Gebruik de heteluchtstand van de oven in plaats van de stand met boven- en onderwarmte. Dat is zuiniger.
14. Kies bij voorkeur voor een elektrische bron op groene stroom.
Bron: Voedingscentrum