· 

Gezond genieten met kerst: 10 praktische tips

De kerstdagen vragen om gezelligheid en (te) veel eten. Hoe geniet je van je eten en hou je het ook nog een beetje in de hand? Tien praktische tips.

 

1. Veel groente en minder vlees en vis

Bij het kerstdiner komt de kalkoen op tafel of andere grote stukken vlees of vis. Lekker natuurlijk, maar bij meer dan 100 gram per persoon krijg je veel (verzadigd) vet binnen. En dat is niet echt gezond.

 

Doe daarom rustig aan met vlees en vis. Neem liever heel veel, verschillende groente.

 

Die aardappeltjes erbij kunnen best, maar neem daar ook een kleine portie van. Genoeg om van te genieten.

2. Rustig aan met sausjes

Een lekkere jus bij het vlees, een kaassausje bij de groente, een dressing over de salade. Je gebruikt al snel veel sauzen die flink wat calorieën bevatten.

 

Neem eens wat minder saus en proef de smaak van het eten beter. Ben je zelf de kok, dan kun je natuurlijk ook zorgen voor lichtere sauzen. Gebaseerd op yoghurt in plaats van creme fraiche bijvoorbeeld.

 

3. Plan een gezonder of kleiner toetje

Het toetje bevat meestal veel calorieën. Let een beetje op de porties, die zijn in recepten vaak erg groot. Maak eens een lekkere fruitsalade met zelfgemaakte hangop zonder suiker. Helemaal lekker. Ben je ergens anders te gast, vraag dan gerust een kleinere portie.

 

4. Eet één bord en doe daar lekker lang over

Met een tafel vol lekkers is de verleiding groot om meer dan een keer op te scheppen. Hou het bij één bord, eet dat langzaam, met aandacht op en geniet ervan.

 

Heb je toch nog trek? Ga dan voor extra groente of salade. Zo eet je nog steeds lekker met de rest mee, zonder extra calorieën.

 

5. Wissel elk glas wijn af met één of twee glazen water

Drink je graag een glas wijn bij het eten, wissel dan af met water. Zo drink je veel minder alcohol. Denk er ook aan dat je na een paar wijntjes vaak meer eet, zonder dat je het door hebt.

6. Zorg voor gezonde hapjes

Veel van het extra eten komt door de hapjes voor en na het diner. Voor je het weet heb je al snel heel wat kerstkransjes, een stuk kerststol met spijs en kaasstengeltjes gegeten.

 

De beste manier om dat te voorkomen, is door te zorgen voor gezonde tussendoortjes. En die kunnen nog steeds luxe en lekker zijn. Denk aan gevulde eieren of torentjes van komkommer en zalm. Of besmeer wat volkoren wraps met hummus en  

7. Maak een winterwandeling

Gezond eten tijdens de feestdagen is één ding, maar je kunt natuurlijk ook gezond bewegen. Een frisse tweede kerstdag is hét moment om een bos- of strandwandeling te gaan maken.

 

Zo ben je meteen de helft van die kalkoen kwijt en zit je ’s avonds lekker opgefrist weer op de bank.

 

8. Neem een gezond ontbijt

Ga na een uitgebreid kerstdiner de volgende dag voor een licht en gezond ontbijt. Neem yoghurt met lekker veel fruit of een roerei met wat groenten.

 

9. Ga vooor een balansdag

Heb je genoten van een heerlijk kerstdiner, neem dan een  balansdag. Een balansdag houdt gewoon in dat je wat lichter en wat minder eet. En je lichaam daarmee de kans geeft om een grotere hoeveelheid eten te verwerken. 

 

10. Voel je niet schuldig !

Uiteindelijk geldt dat je toch vooral mag genieten met de feestdagen. Zeker in deze lastige tijd. Dus niet té streng zijn voor jezelf. 

Hele fijne feestdagen en een mooi 2023 !