· 

Gezond genieten met kerst: 10 praktische tips

De kerstdagen vragen om gezellig samen (te veel) eten. Hoe geniet je van je eten en hou je het ook nog een beetje in de hand? Tien praktische tips.

1. Eet veel groente, eet minder vlees en vis

gezond-afvallen-groente

Bij het kerstdiner komt de kalkoen op tafel of andere grote stukken vlees of vis.

 

Lekker natuurlijk, maar bij meer dan 100 gram per persoon krijg je veel (verzadigd) vet binnen. En dat is niet echt gezond.

 

Doe daarom rustig aan met vlees en vis. Neem liever veel verschillende groente.

 

En die lekkere aardappeltjes erbij kunnen best, maar neem daar ook een kleine portie van. Genoeg om van te genieten.

2. Doe rustig aan met sausjes

Een lekkere jus bij het vlees, een kaassausje bij de groente, een dressing over de salade. Je gebruikt al snel veel sauzen die flink wat calorieën bevatten.

 

 

Neem eens wat minder saus en proef de smaak van het eten beter. Ben je zelf de kok, dan kun je natuurlijk ook zorgen voor lichtere sauzen. Gebaseerd op yoghurt in plaats van creme fraiche bijvoorbeeld.

3. Plan een gezonder of kleiner toetje

Het toetje bevat meestal veel calorieën. Let een beetje op de porties, die zijn in recepten vaak erg groot. Maak eens een lekkere fruitsalade met zelfgemaakte hangop zonder suiker. Helemaal lekker. Ben je ergens anders te gast, vraag dan gerust een kleinere portie.

gezond-eten-kerst

4. Eet één bord en doe daar lekker lang over

Met een tafel vol lekkers is de verleiding groot om meer dan een keer op te scheppen. Hou het bij één bord, eet dat langzaam, met aandacht op en geniet ervan.

 

 

Heb je toch nog trek? Ga dan voor extra groente of salade. Zo eet je nog steeds lekker met de rest mee, zonder extra calorieën.

5. Wissel de wijn af met water

Drink je graag een glas wijn bij het eten, wissel dan af met water. Zo drink je veel minder alcohol. Denk er ook aan dat je na een paar wijntjes vaak meer eet, zonder dat je het door hebt.

6. Zorg voor gezonde hapjes

De extra kerstcalorieën heb je vaak voor en na het diner te pakken met een stukje kerststol met spijs,  kerstkransjes en ander hapjes.   

Zorg daarom voor lekkere én gezonde tussendoortjes. Denk aan gevulde eieren of torentjes van komkommer, avocado en zalm. 


7. Neem een gezond ontbijt

Ga na een uitgebreid kerstdiner de volgende dag voor een gezond ontbijt. Neem yoghurt met lekker veel fruit of een roerei met wat groenten.

8. Maak een winterwandeling

Gezond eten tijdens de feestdagen is één ding, maar je kunt natuurlijk ook gezond bewegen. Een frisse tweede kerstdag is hét moment om een bos- of strandwandeling te gaan maken.

 

Zo ben je meteen de helft van die kalkoen kwijt en zit je ’s avonds lekker opgefrist weer op de bank.

9. Eet de volgende dag wat lichter

Heb je genoten van een heerlijk kerstdiner, eet dan de volgende dag lichter en minder. Zo geef je je lichaam en jezelf de kans om de kerstdagen wat makkelijker te verwerken.

wandelen-gezond-afvallen

10. Voel je niet schuldig!

Uiteindelijk geldt dat je toch vooral mag genieten met de feestdagen. Dus niet té streng zijn voor jezelf.

Hele fijne feestdagen en een mooi 2024 !