· 

Gourmetten met de Sint

Vier jij Sinterklaas met een gezellige gourmetavond? Maar wil je ook een beetje op je gewicht letten met de andere feestdagen in het vooruitzicht? Ga dan voor bewuste keuzes.

 

En maak er een gevarieerd, lekker en gezond etentje van met deze tips. Met af en toe een pepernootje ;-)  

Kies je vlees bewust

gezond-gourmetten

Haal je een standaard gourmetschotel in huis, dan bevat die vaak sterk bewerkt, vet vlees. Zoals hamburgers, worstjes en gemarineerde kipstukjes.

 

Gelukkig bieden supermarkten en slagers bieden ook gourmetschalen met vooral mager vlees of vis. Zoals biefstukreepjes en kipfilet of varkenshaasjes. 

 

Natuurlijk kun je ook zelf mager vlees kopen en dat in stukjes snijden. Zijn er visliefhebbers bij? Neem dan ook eens wat zalm of garnaaltjes.

 

Probeer de schaal zo samen te stellen dat iedereen ongeveer 100 gram vlees of vis kan bakken in zijn eigen pannetje.

Vegetarische burger in je pannetje

Vegetarisch gourmetten kan natuurlijk ook. Maak zelf eens lekkere burgertjes, zoals deze bonenburger. Heel makkelijk zelf te maken. 

Groente en salade horen erbij

Maak je pannetje compleet met stukjes champignons, paprika, prei, ui, chilipepertje of bosuitjes. En met een simpele salade met sla, tomaat en komkommer heb je al snel lekker veel groente te pakken.

 

Wil je eens wat anders bij de gourmet, maak dan deze frisse salade met chinese kool, wortel en appel. 

Gevulde omeletjes

Maak vlak voor je gaat eten een omeletbeslag. Heel simpel, mix 4 eieren met 4 eetlepels halfvolle melk. Dan heb je genoeg voor 8 omeletjes. Vul ze met tomaat, champignons, een lente-uitje of een chilipepertje. Wat je maar lekker vindt.

Pannenkoek als toetje

Maak het pannenkoekbeslag met volkorenmeel, dan heb je een lekkere én gezonde versie te pakken. En versier ze met fruit dat je lekker vindt zoals appel, peer of banaan. Variëren maar.

Gezondere keuzes

1. Gebruik zonnebloemolie, olijfolie of andere vloeibare bak- en braadproducten in een knijpfles. Daar zit minder verzadigd vet in dan in roomboter.

 

2. Kies voor “slanke” sausjes. Sauzen op basis van yoghurt of tomatensaus bevatten minder calorieën dan sauzen op roombasis. Gebruik niet teveel saus, dan proef je het eten beter.

 

3. Zet naast de wijn of andere drankjes ook wat kannen water op tafel met een takje munt, schijfjes gember, appel of sinaasappel of citroen.

 

Een hele fijne Sinterklaasavond!