· 

Gourmetten met de Sint

Sinterklaas is in het land. Daar hoort een gezellige gourmetavondje bij. Maar met de andere feestdagen in het vooruitzicht, wil je misschien ook een beetje op je gewicht letten?

Dat kan door alvast bewuste keuzes te maken bij het boodschappen doen. Maak er een gevarieerd, lekker en gezond etentje van met deze tips. Met natuurlijk met hier en daar een pepernootje.  

Kies je vlees en vis bewust

gezond-gourmetten

Haal je een standaard gourmetschotel in huis, dan bevat die vaak bewerkt en vet vlees. Zoals hamburgers, worstjes en gemarineerde kipstukjes.

 

Gelukkig bieden supermarkten en slagers ook gourmetschalen met vooral mager vlees of vis. Zoals biefstukreepjes en kipfilet of varkenshaasjes.

 

Uiteraard kun je ook zelf mager vlees kopen en dat in stukjes snijden. Zijn er visliefhebbers bij? Neem dan ook eens wat zalm of witvis.

 

Probeer de schaal zo samen te stellen dat iedereen ongeveer 100 gram vlees of vis kan bakken in zijn eigen pannetje.

Groente en salade horen erbij

Maak je pannetje compleet met stukjes champignons, paprika, prei, ui, chilipepertje of bosuitjes. En maak er een makkelijke salade bij met sla, tomaat en komkommer. Dan heb al snel lekker veel groente te pakken.

 

Wil je eens wat anders bij de gourmet, maak dan deze frisse salade met chinese kool, wortel en appel. 

Gevulde omeletjes

Vegetarisch gourmetten kan natuurlijk ook. Met een groente-omeletjes bijvoorbeeld.  

 

Maak vlak voor je gaat eten een omelet-beslag. Heel simpel, mix 4 eieren met 4 eetlepels halfvolle melk. Dan heb je genoeg voor 8 omeletjes. Vul ze met tomaat, champignons, een lente-uitje of een chilipepertje. Wat je maar lekker vindt.

Pannenkoek als toetje

Maak een pannenkoekbeslag voor alle gasten, groot en klein. Gebruik volkorenmeel voor het beslag, dan heb je een lekkere én gezonde versie te pakken.

 

Maak kleine pannenkoekjes en versier ze met fruit dat je lekker vindt zoals zacht fruit (uit de diepvries). Of met mandarijntjes en banaan. Variëren maar.


Gezondere keuzes

1. Gebruik zonnebloemolie, olijfolie of andere vloeibare bak- en braadproducten in een knijpfles. Daar zit minder verzadigd vet in dan in roomboter.

 

2. Kies voor “slanke” sausjes. Sauzen op basis van yoghurt of tomatensaus bevatten minder calorieën dan sauzen op roombasis. Gebruik niet teveel saus, dan proef je het eten beter.

 

3. Zet naast de wijn of andere alcoholische drankjes ook wat kannen water op tafel met een takje munt, schijfjes gember, appel of sinaasappel of citroen. Lekker om mee af te wisselen. 

 

Een hele fijne Sinterklaasavond!