· 

Sodabread, lekker brood zonder rijzen

Wil je zelf brood bakken, maar heb je geen geduld om te wachten tot het gerezen is? Dan is dit de ideale variant: volkoren sodabread.

 

Makkelijk om te maken en lekker snel klaar.  Lekker bij de BBQ in plaats van altijd maar dat stokbrood ;-)

   

Ingrediënten voor 1 brood

250 g volkorentarwemeel

250 g havermeel

50 g zonnebloempitten

1 tl baking soda

50 g gebroken lijnzaad

2 eieren

350 ml karnemelk

beetje water

zout

 Zo maak je het

Verhit de oven tot 200 C.
Doe het havermeel en het volkorentarwemeel in een kom. Meng de zonnebloempitten, de baking soda en het lijnzaad er door.
Roer de eieren door de karnemelk plus een scheut water met een snufje zout en voeg het mengsel bij het meel. Roer het even door elkaar.
Bekleed een cake- of springvorm met bakpapier. Doe het deeg erin, kerf in de bovenkant een kruis of een paar strepen.

Bak het brood in ongeveer drie kwartier gaar; het moet hol klinken als je erop klopt.

 

Wil je er een zoet brood van maken? Voeg dan 50 gram gedroogde vruchten toe, zoals krenten, stukjes abrikoos of cranberry’s.

 

Tip van Voedingscoach Hanny: Dit recept bevat havermeel. Heb je dat niet in huis, dan kun je ook havervlokken fijnmalen tot havermeel. 

Ook lekker bij de BBQ