· 

Dé 9 tips tegen vakantiekilo's

Weer lekker op vakantie deze zomer, maar een beetje bang voor de vakantiekilo’s? Gebruik deze slimme basistips van je voedingscoach om zonder extra kilo’s thuis te komen. 

Ook voor thuisblijvers van toepassing!

Tip 1. Begin de dag met een goed ontbijt

Sla je ontbijt niet over. Anders is de kans groot dat je halverwege de ochtend enorme trek krijgt. En dan wordt het lastig om de verleiding van vette of suikerrijke tussendoortjes te weerstaan. Begin de vakantiedag dus goed, met een flink ontbijt.   

Tip 2.  Eten mee voor de reis

Ga je met de auto of de trein naar je vakantieadres, neem dan iets te eten mee voor onderweg. Zo is het makkelijker om bij tussenstops de fastfood en ongezonde snacks te negeren. 

Tip 3. Drink water

Neem voldoende water mee tijdens de reis en met uitstapjes. En kies géén suikerrijke vruchtensap of frisdrank. Daar krijg je alleen maar meer dorst van. En de suiker levert je extra kilo’s.


Tip 4. Ga wandelen, fietsen, suppen... Beweeg!

Het is heerlijk om op vakantie een stuk te wandelen of te fietsen. Hoe langzamer de omgeving aan je voorbij trekt, hoe meer je er van ziet en onthoudt. En hoe meer je tot rust komt. Ook ontspanning helpt om op gewicht te blijven!

 

Tip 5. Dagje op stap? Neem fruit mee

Gezellig een dagje op stap? Neem ook gezonde tussendoortjes mee. Zo heb je alvast wat gegeten, voordat je op een terrasje belandt. Zie ook de volgende tip.

Tip 6. Voorkom honger rond borreltijd

Een drankje, hapje, chips, worstjes etc. Gezellig borrelen rond een uur of vijf. Precies het tijdstip waarop je trek krijgt.

 

 

De kans is dan groot dat je te veel hapjes eet bij de borrel. Wil je dat voorkomen?

 

Eet dan vooraf iets dat goed vult, zoals een boterham, een bakje kwark of een banaan. Dat maakt het makkelijker om het rustig aan te doen met de hapjes.

 


Tip 7. Uit eten? Geniet er van

Kies niet voor de fastfoodketens. En bestel geen stokbrood met kruidenboter als je uit eten gaat. Om te voorkomen dat je al vol zit, voordat het eten op tafel staat. Wacht rustig op je voor- of hoofdgerecht en geniet er van. 

Tip 8.  Eén keer is genoeg

Maak je zelf het eten tijdens de vakantie? Neem dan gewoon één bord. En stop als je voldoende hebt. Blijft er eten over? Zet het in de koelkast en eet het de volgende dag.

 

Is het te weinig om te bewaren? Gooi het dan weg. Het is niet de bedoeling dat jij de vuilnisbak bent. 

Tip 9. Ga je met de BBQ aan de slag?

Eet salade vooraf, dan heb je de groente vast binnen. En rooster groente, bijvoorbeeld paprika, courgette, aubergine of mais. En verder:

  • Kies mager rundvlees of kipfilet.
  • Pas op met de hoeveelheid sausjes.
  • Stokbrood onmisbaar? Kies dan volkoren.
  • Vervang kruidenboter door zelfgemaakte hummus.
  • Eet rustig en bewust en geniet ervan! 

Bonustip

Bonustip voor de ochtendmens: ga er ’s ochtends eens vroeg op uit. Maak een wandeling of een fietstocht. In de stilte in de natuur, of in de stad die nog moet ontwaken. Totaal anders dan overdag. Probeer het maar eens. Dan heb je meteen al wat beweging gehad voor die dag.

 

Fijne vakantie! En kom gezond en zonder extra “vakantiebagage” weer terug ;-)