· 

Couscous met paksoi en radijsjes

Paksoi is een groente met een pittige smaak, die uitstekend geschikt is om te wokken. En wist je dat paksoi boordevol vitamines en mineralen zit.

Paksoi bevat vitamine A en bijna 75 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Paksoi bevat ook calcium, ijzer, mangaan, fosfor, kalium en magnesium.

 

De radijsjes voegen nog wat extra pit toe aan deze couscous salade.   

Ingrediënten voor 2 personen

150 gr volkoren couscous

1 grote paksoi of 2 kleine

2 sjalotjes, gesnipperd

2 bosuien in ringetjes

2 el sojasaus

sap van 1 limoen

2 el olijfolie + een scheutje extra

1 theel honing

kleingesneden blaadjes van een flinke tak munt

10 radijsjes, in flinterdunne plakjes

50 gram ongezouten grof gehakte cashewnoten

 

Zo maak je het

  • Maak de dressing door de bosuien, sojasaus, olijfolie, limoensap, honing, munt en de radijsjes met elkaar te mengen.
  • Laat de smaken even goed intrekken.   
  • Maak de couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snij het wit van de paksoi in maantjes en het groen in repen. Roerbak de maantjes met de sjalotjes in een scheutje olijfolie.
  • Voeg het groen van de paksoi na 3 tot 5 minuten toe. En wok het even mee, totdat het wat geslonken is.
  • Schep de couscous op een bord, verdeel de paksoi en de dressing er over en bestrooi met de cashewnoten.      

Tip van Voedingscoach Hanny: In plaats van cashewnoten kun je ook 200 gram gebakken biefstukreepjes toevoegen.     

Weetjes van Voedingscoach Hanny over paksoi

Paksoi is een langwerpige koolsoort met groene bladeren en dikke lichtgroene tot helderwitte bladstelen. Vanwege de knapperigheid is paksoi in de Aziatische keuken heel populair. Maar paksoi is veelzijdig genoeg om ook in Hollandse stamppotten te schitteren. 

 

Voedingscoach Hanny: "Paksoi is een superslanke bladgroente, per 100 gram bevat hij slechts 14 calorieën.

 

En paksoi zit boordevol vitamines en mineralen. Paksoi bevat vitamine A en bijna 75 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Paksoi bevat ook calcium, ijzer, mangaan, fosfor, kalium en magnesium".

 

Paksoi heeft een lekker frisse, tikje pittige smaak. Het is vooral de textuur die paksoi wat extra’s geeft. De dikke stengels zijn lekker knapperig, de bladeren zijn juist en dun en sappig. Je kunt paksoi daardoor bijna als twee verschillende groentes zien.