· 

Zo maakt volkoren het verschil

Volkoren brood is gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. Het is een belangrijke leverancier van koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines. Volkoren brood bevat meer vezels dan brood dat is gemaakt van bloem. 

 

De gezondheidseffecten van volkoren brood zit vooral in die graanvezels. Daarvan is aangetoond dat ze bijdragen aan een goede darmwerking en een lager risico op ziekten, zoals darmkanker, hartziekten en diabetes type 2.

Het verschil tussen bruin en volkorenbrood

voedingscoach-gezond-afvallen-volkoren

Als er ‘volkoren’ in de naam van het brood staat, dan weet je zeker dat je goed zit. Op het etiket zie je dan dat er tarwemeel is gebruikt in plaats van bloem. Volkorenbrood is altijd gemaakt van 100% tarwemeel.

  

Bruinbrood of tarwebrood is een mengsel van tarwebloem en tarwemeel. Meergranenbrood wordt gemaakt van diverse graansoorten, waaronder ook vaak bloem.

Aan de kleur is niet te zien of een brood bruin of volkoren is. Soms is wit brood gekleurd met geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker. Dan lijkt het op bruin of volkoren, maar dat is het niet. Ga dus niet op de kleur af voor volkoren brood. Maar check het etiket.

Volkoren kopen in de supermarkt? Let hier op

In dit korte filmpje van het Voedingscentrum zie je waar je op moet letten bij het kopen van andere volkoren producten zoals pasta, rijst en muesli.

Hoeveel volkoren eet je op een dag?

Als je voldoende volkoren graanproducten eet, dan profiteer je van alle gezondheidseffecten. Wil je weten hoe volkoren producten in jouw voedingspatroon passen? Kom gratis kennismaken met Voedingscoach Hanny, ik reken het graag voor je uit. 

Meer informatie over volkoren en vezels