· 

Zo maakt volkoren het verschil

Op de een of ander manier staat brood nog altijd ter discussie. Maar dat is niet terecht. Zeker niet als je hebt over volkoren brood. Het is een belangrijke leverancier van koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines.

 

Volkoren brood is gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. Het bevat daarom meer vezels dan brood dat helemaal, of voor een deel, is gemaakt van bloem.  

De gezondheidseffecten van volkoren brood zit vooral in die graanvezels. Die dragen bij aan een goede darmwerking en een lager risico op ziekten, zoals darmkanker, hartziekten en diabetes type 2.

 

Vezels zijn goed voor de stoelgang en zorgen voor een vol gevoel. Als je voelt dat je vol zit, eet je niet teveel. Een mooi begin als je gezond wilt afvallen.

 

Naast brood zijn er nog veel andere volkoren producten met deze gunstige effecten. Daar kom ik zo nog even op. Eerst nog even over het verschil tussen bruin en volkoren brood. 

Het verschil tussen bruin en volkorenbrood

voedingscoach-gezond-afvallen-volkoren

Hoe weet je of je echt een volkoren brood te pakken hebt? Aan de kleur is niet te zien of het een bruin of volkoren brood is. 

 

Soms is wit brood gekleurd met geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker. Dan lijkt het op bruin of volkoren, maar dat is het niet. Ga dus niet op de kleur af als je volkoren brood zoekt.

 

Er zijn twee eenvoudige oplossingen. Ten eerste: vraag het de bakker. Ten tweede: haal je het brood in de supermarkt, kijk dan naar het etiket.

 

Als er ‘volkoren’ in de naam van het brood staat, dan weet je zeker dat je goed zit. Op het etiket zie je dan dat een volkorenbrood is gemaakt van tarwemeel.

  

Bruinbrood of tarwebrood is een mengsel van tarwebloem en tarwemeel. Meergranenbrood wordt gemaakt van diverse graansoorten, waaronder vaak ook bloem. Dan staat er op het etiket (tarwe)bloem.  

Andere volkoren producten kopen in de supermarkt?

Voor brood zijn fabrikanten verplicht om de juiste naam te gebruiken voor een volkoren brood.

 

Dat geldt echter niet voor andere volkoren producten, zoals pasta, rijst en muesli. 

 

In dit korte filmpje van 1 minuut van het Voedingscentrum zie je waar je op moet letten bij het kopen van andere volkoren producten.


Hoeveel volkoren eet jij op een dag?

Als je voldoende volkoren graanproducten eet, dan profiteer je van alle gezondheidseffecten. Wil je weten hoe volkoren producten in jouw voedingspatroon passen? En wil je afvallen met een voedingscoach? Vraag een gratis kennismaking aan.

Meer informatie over volkoren en vezels