· 

Half Nederland eet volkoren brood. En jij?

volkoren-brood-gezond

Uit recent onderzoek blijkt dat volkoren brood populair is bij Nederlanders. De volkoren boterham staat met voorsprong op nummer 1 van meest gegeten brood.

 

Dit is de hele brood top 5:

 

1. Volkoren boterham 

2. Meergranen boterham

3. Luxe broodjes

4. Witte broodjes

5. Witte boterham

 

Nederlanders zijn echte broodeters. We eten het graag bij het ontbijt (54%) en bij de lunch (75%). Gemiddeld eten we 3,5 sneetjes of broodjes per dag.

Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?

Bijna een derde van de Nederlanders denkt dat hoe donkerder het brood is, hoe gezonder. Maar de kleur van het brood is niet bepalend voor de ingrediënten en voedingswaarde. 

 

Soms is wit brood gekleurd met geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker. Dan lijkt het op bruin of volkoren, maar dat is het niet. Ga dus niet op de kleur af als je volkoren brood zoekt.

Hoe weet je of je volkoren brood te pakken hebt?

Wil je weten of je volkoren brood te pakken hebt? Vraag het de bakker of kijk op het etiket. Sinds vorig jaar zijn de supermarkten wettelijk verplicht om op het brood te vermelden of het om wit, bruin of volkoren gaat. Handig!

 

De meeste mensen eten brood omdat ze het gewoon lekker vinden. Of uit gewoonte.

 

Mensen kiezen wel bewust voor volkoren brood. Daarbij is de hoeveelheid vezels in een volkoren brood voor veel mensen belangrijker dan bijvoorbeeld zaden of pitjes op het brood.

Past brood wel in een gezonde levensstijl?

volkoren-afvallen

Bij haters van koolhydraten staat brood vaak nog ter discussie.

 

Onterecht als je het hebt over volkoren brood. Dat is een belangrijke leverancier van ijzer, B-vitamines én van vezels,

 

Volkoren brood is gemaakt van de hele korrel van tarwemeel. Het bevat daardoor meer vezels dan brood dat helemaal of gedeeltelijk is gemaakt van tarwebloem.

 

Het gezonde van volkoren brood zit vooral in die graanvezels. Die helpen je aan een goede darmwerking.

 

Vezels zorgen ook voor een vol gevoel. En als je een vol gevoel hebt, dan eet je niet teveel. Handig als je op een gezonde manier wilt afvallen.

Hoeveel volkoren eet jij?

Als je voldoende volkoren graanproducten eet, dan profiteer je van alle gezonde effecten. Weet jij hoeveel volkoren producten in jouw eetpatroon passen? Vraag het gerust aan Voedingscoach Hanny.