· 

Winst behalen met volkoren

gezond en lekker eten

Gisteren kwam ik op het tennispark iemand tegen die er een stuk fitter uitzag dan voorheen. Ze kreeg van alle kanten complimenten en natuurlijk de vraag; hoe heb je dat voor elkaar gekregen?


De belangrijkste veranderingen in haar eetpatroon waren bewuster eten en  de overstap van wit naar volkoren brood. Waarop iemand anders op het terras zich afvroeg: maakt dat nou echt wat uit wit, bruin of volkoren?

Zo maakt volkoren het verschil

Volkoren brood is gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. Het is een belangrijke leverancier van koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines. Volkoren brood bevat meer vezels dan brood gemaakt van bloem.

 

De gezondheidseffecten van volkoren brood zit vooral in de graanvezels. Daarvan is aangetoond dat ze bijdragen aan:

  • Een goede darmwerking.
  • Lager risico op ziekten, zoals darmkanker, hartziekten en diabetes type 2.

Om te profiteren van de gezondheidswinst is het advies om er voldoende van te eten en "witte" graanproducten zoveel mogelijk te vervangen door volkoren varianten. 

 

Wat is het verschil tussen bruin brood en volkorenbrood?

  • Volkorenbrood is gemaakt van 100% volkorenmeel. Als er ‘volkoren’ in de naam van het brood gebruikt is, dan weet je zeker dat je goed zit. Op het etiket staat of er volkoren(tarwe)meel is gebruikt of niet.

  • Aan de kleur is niet te zien of een brood nu bruin of volkoren is. Soms is wit brood (gemaakt van van bloem) gekleurd met geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker. Dan lijkt het op bruin of volkoren, maar dat is het niet.

  • Bruinbrood of tarwebrood is een mengsel van tarwebloem en tarwevolkorenmeel. Meergranenbrood wordt gemaakt van meerdere graansoorten, waaronder ook vaak bloem.

In dit korte filmpje van het Voedingscentrum zie je waar je op moet letten bij het kopen van volkoren producten.   

Hoeveel volkoren eet je op een dag?

Als je voldoende volkoren graanproducten eet, dan profiteer je van alle gezondheidseffecten. Wil je weten hoe volkoren producten in jouw voedingspatroon passen? Kom gratis kennismaken met Voedingscoach Hanny, ik reken het graag voor je uit. 

Meer informatie over volkoren en vezels