· 

Afvallen met de Schijf van Vijf 2024

Natuurlijk weet je wel wat gezond eten is, toch? Twee stuks fruit per dag, veel groente......

Maar hoe zit het precies met zuivel, vis of brood bijvoorbeeld. Hoeveel kan je daar van eten als je gezond wilt eten? En kun je beter haverdrink nemen in plaats van koemelk? 

afvallen-met-schijf-van-vijf

Eten binnen én buiten de Schijf

Als je eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je voldoende mineralen, vitamines en vezels binnen.

 

Kies je niet te vaak voor producten buiten de Schijf, dan blijf je makkelijker op gewicht.

De verhouding is ongeveer 85% eten binnen de Schijf en 15% buiten de Schijf. 


Afvallen? Dan wél afwijken van de Schijf!

Wil je op een gezonde manier afvallen, dan is de Schijf van Vijf een prima hulpmiddel. Maar let op: om af te vallen moet je wel afwijken van de gemiddelde porties die de Schijf standaard berekent!

 

De Schijf van Vijf gaat uit van een gemiddelde vrouw of man. Maar ja, iedereen is anders en niemand is een gemiddeld mens. Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je precies weet wat jij wel en niet nodig hebt uit de Schijf van Vijf.

Jouw gezonde eetpatroon

Een beetje hulp met een nieuw eetpatroon is wel zo handig. Met mijn ervaring als voedingscoach help ik je graag met een nieuw, gezond eetpatroon.

Een eetpatroon dat is gebaseerd op de Schijf van Vijf. En dat past bij jouw persoonlijke doel om af te vallen. 

 

Wil jij ook afvallen met een gezond eetpatroon? Vraag dan een gratis telefonische kennismaking aan. En stel mij al je vragen over gezond afvallen met de Schijf van Vijf.    

De Schijf van Vijf in 2024

De Schijf van Vijf wordt regelmatig vernieuwd op basis van actuele informatie rondom gezond eten en drinken. Dit zit er nu in de Schijf van Vijf: 

  • Groente en fruit
  • Boter, halvarine, vet, olie
  • Vlees, vis, ei, peulvruchten, noten, zuivel
  • Brood, aardappel, graanproducten
  • Dranken

Je vindt de Schijf van Vijf op de website van het Voedingscentrum.

Altijd hetzelfde eten?

Eten volgens de Schijf is zeker niet saai. Binnen de vakken kun je volop variëren. Wissel aardappelen af met zoete aardappelen, volkorenpasta, volkoren wraps, zilvervliesrijst, bulgur etc.

schijf-van-vijf-volkoren

Varieer in vlees, vis, eieren, noten of vleesvervangers. En kies steeds andere soorten en kleuren fruit en groente. Doe dat voor elke vak, dan eet je lekker afwisselend. En krijg je meteen alle verschillende vitaminen en mineralen binnen. 

Schijf van Vijf: koemelk of haverdrink?

Melkvervangers, zoals haverdrink, sojadrink en amandeldrink zijn populair. Wil je liever geen koemelk drinken, dan heb je een enorme keuze uit plantaardige vervangers.

 

In sommige winkels is het schap met plantaardige vervangers inmiddels groter dan het zuivelschap.

 

Plantaardige melkvervangers hebben het voordeel dat ze duurzamer zijn dan koemelk. Maar bevatten ze ook alle goede voedingsstoffen van melk? En passen ze in de Schijf van Vijf?  

Dit zit er in melk en plantaardige drinks

In koemelk zitten een heleboel eiwitten, de bouwstenen van onze cellen. Daarnaast bevat het calcium, goed voor de botten en vitamine B12, goed voor het zenuwstelsel. 

 

Bij alle plantaardige varianten is water het hoofdbestanddeel. Daarnaast wordt er vaak calcium en vitamine B2, B12 en D toegevoegd. Als smaakmaker gebruiken fabrikanten agavesiroop, suiker of een beetje zout.

 

Plantaardige dranken mogen officieel geen melk heten. De naam “melk” mag alleen gebruikt worden voor het dierlijke product, zoals koe- of geitenmelk.  


De beste plantaardige vervanger voor koemelk

Hieronder een overzicht met de voor- en nadelen van de meest gekochte melkvervangers. En de vervanger die de meeste belangrijke voedingsstoffen bevat.

Rijstdrink en kokosdrink; weinig eiwit en geen B2

Rijstdrink en kokosdrink bevatten nauwelijks eiwitten. Wat dat betreft zijn het geen goede melkvervanger. Verder bevatten ze geen vitamine B2, dit wordt niet toegevoegd door de fabrikanten.

Hiermee wijken rijstdrink en kokosdrink af van koemelk, maar ook van andere melkvervangers.

Amandeldrink: weinig suiker en nauwelijks eiwit

Het goede van amandeldrink is dat er minder suiker en minder verzadigd vet in zit dan in halfvolle melk. Maar er zit ook nauwelijks eiwit in. Helaas.

 

Als je denkt met amandeldrink je dagelijkse portie noten binnen te krijgen, dan moet je er wel veel van drinken. In één glas amandeldrink zitten gemiddeld 2 à 3 noten.

Haverdrink; met vezels, maar weinig eiwit

Met haverdrink krijg je zo'n anderhalve gram vezels per glas binnen. Vezels zijn goed voor de spijsvertering.

 

Haver bevat bepaalde vezels waarvan is aangetoond dat ze het slechte cholesterol in je bloed verlagen. Maar dan moet je wel dagelijks meerdere glazen haverdrink nemen. Niet erg praktisch.

 

En jammer genoeg bevat haverdrink weinig eiwit. Ook geen winnende vervanger. Haverdrink kun je natuurlijk wel prima gebruiken voor in je koffie. Naast je "gewone" porties koemelk of sojadrink.   

Sojadrink is een uitstekende vervanger!

Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Deze lijkt behoorlijk op die van halfvolle melk.

 

Er zitten net zo veel eiwitten in en er wordt calcium, vitamine B2 en B12 toegevoegd.

Een duidelijke winnaar als je de voedingswaarde van koemelk wilt benaderen. Daarom staat sojadrink ook in de Schijf van Vijf!


Is de Schijf van Vijf ouderwets?

In 2022 werd de Schijf for Life gelanceerd. Met als doel meer aandacht voor plantaardig eten. Maar ook met de Schijf van Vijf kun je gezond en duurzaam eten. Met minder of geen vlees en met plantaardige zuivel.

schijf-for-life

De Schijf van Vijf biedt je volop alternatieven om vlees te vervangen, zoals ongezouten noten, peulvruchten, eieren of sojaproducten.

 

Het Voedingscentrum over plantaardig eten: “De Schijf van Vijf is niet 100% plantaardig, omdat bepaalde dierlijke producten, zoals vis en zuivel, ook gezond zijn."

 

Wil je (meer) plantaardig eten en drinken, dan kan dat heel goed met de Schijf van Vijf. Ik raad aan om eerst eens te beginnen met een aantal dagen zonder vlees. En de zuivel af en toe eens te vervangen door sojadrink. Mijn ervaring is dat dit voor de meeste mensen al een behoorlijke stap is. 

 

De Schijf van Vijf is dus zeker niet ouderwets. Het is een uitstekend hulpmiddel als gezond wilt eten én ook als je gezond wilt afvallen.

Plantaardig eten en gezond afvallen

Afvallen en meer plantaardig eten gaan uitstekend samen. Ik heb volop ervaring met klanten die deze veranderingen in hun eetpatroon wilden combineren. Als voedingscoach help ik je om belangrijke tekorten te voorkomen.

Vraag gerust meer informatie als je meer plantaardig wilt eten en meteen wat kilo’s kwijt wilt.