· 

Afvallen met de Schijf van Vijf

Natuurlijk weet je wel wat gezond eten is, toch? Twee stuks fruit per dag, veel groente...... Maar hoe zit het precies met zuivel, vis of brood bijvoorbeeld. Hoeveel kan je daar van eten als je gezond wilt eten?

Dat zie je snel en makkelijk in de Schijf van Vijf.

 

In de Schijf zie je in één oogopslag wat gezonde voeding is en welke hoeveelheden bij een gezond eetpatroon passen. 

Eten binnen én buiten de Schijf

Als je eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je voldoende mineralen, vitamines en vezels binnen.

 

Kies in je eetpatroon niet te vaak voor producten buiten de Schijf, dan blijf je makkelijker op gewicht.

De verhouding is ongeveer 85% eten binnen de Schijf en 15% buiten de Schijf. Best relaxed.

afvallen-met-schijf-van-vijf

Afvallen? Dan wél afwijken van de Schijf!

Wil je op een gezonde manier afvallen, dan is de Schijf van Vijf een prima hulpmiddel. Maar let op: om af te vallen moet je wel afwijken van de gemiddelde porties die de Schijf van Vijf voor jou berekent!

 

De Schijf van Vijf gaat uit van een gemiddelde vrouw of man. Maar ja, iedereen is anders en niemand is een gemiddeld mens. Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je precies weet wat jij wel en niet nodig hebt uit de Schijf van Vijf.

Maar hoe weet je nou wat kan eten om af te vallen? Een beetje hulp is daarbij wel zo handig. Met mijn ervaring als voedingscoach help ik je graag met een nieuw eetpatroon uit de Schijf van Vijf.

 

Niet met een gemiddeld, maar met een persoonlijk eetpatroon. Dat precies bij jou past. En bij jouw doel om af te vallen.

 

Wil jij ook afvallen met jouw persoonlijke, gezonde eetpatroon? Vraag dan nu een gratis telefonische kennismaking aan. 

De Schijf van Vijf in 2023

De Schijf van Vijf wordt regelmatig vernieuwd op basis van actuele informatie rondom gezond eten en drinken. Je vindt de Schijf van Vijf op de website van het VoedingscentrumDit zit er in de Schijf van Vijf van 2023: 

1. Groente en fruit
2. Boter, halvarine, vet, olie
3. Vlees, vis, ei, peulvruchten, noten, zuivel
4. Brood, aardappel, graanproducten
5. Dranken

Altijd hetzelfde eten?

Eten volgens de Schijf is zeker niet saai. Binnen de vakken kun je volop variëren.
Wissel aardapelen af met volkorenpasta, zilvervliesrijst, bulgur etc.

schijf-van-vijf-volkoren

Varieer in vlees, vis, eieren, noten of vleesvervangers. Kies steeds andere soorten en kleuren fruit en groente. En ga zo maar door voor elk vak.

Is de Schijf van Vijf ouderwets?

schijf-for-life

Vorig jaar werd de Schijf for Life gelanceerd. Met als doel meer aandacht voor plantaardig eten. Deze schijf, geïnspireerd op de Schijf van Vijf, is een hulpmiddel voor mensen die (meer) plantaardig willen eten.

 

Maar vervanging van de Schijf van Vijf is niet nodig. Want ook met de Schijf van Vijf kun je gezond en duurzaam eten. Met minder of geen vlees.

 

De Schijf van Vijf biedt je volop alternatieven om vlees te vervangen, zoals ongezouten noten, peulvruchten, eieren of sojaproducten.

 

Het Voedingscentrum over plantaardig eten: “De Schijf van Vijf is niet 100% plantaardig, omdat er aan bepaalde dierlijke producten, zoals vis en zuivel, positieve gezondheidseffecten worden toegeschreven."

 

De Schijf van Vijf is dus zeker niet ouderwets. Het is een uitstekend hulpmiddel voor iedereen die gezond en duurzaam wil eten.

Plantaardig eten met de Schijf van Vijf

Wil je plantaardig eten, dan kan dat heel goed met de Schijf van Vijf. Ik raad altijd aan om eerst eens te beginnen met een aantal dagen zonder vlees. Mijn ervaring is dat dit  voor de meeste mensen al een behoorlijke stap is.

 

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten wijst erop dat de omschakeling naar een (gedeeltelijk) plantaardig eetpatroon niet vanzelf gaat. De begeleiding van een diëtist of een voedingscoach is belangrijk om tekorten te voorkomen.

 

Afvallen en meer plantaardig eten gaan uitstekend samen. Ik heb volop ervaring met klanten die deze veranderingen in hun eetpatroon wilden combineren.

Vraag gerust eerst meer informatie als je wat kilo’s kwijt wilt en tegelijk meer plantaardig en duurzamer wilt eten.