· 

Gezond afvallen, zo houd je de motivatie

Wil je nu eindelijk blijvend kilo's afvallen, op een gezonde manier? Dan is snel 15 kilo afvallen in 3 maanden geen goed idee. Voor succesvol afvallen is het veranderen van je leefstijl een beter idee.

 

Het veranderen van je leefstijl betekent gezonder eten, meer bewegen en voldoende relaxen. Dat is best een uitdaging en vraagt om geduld en motivatie.

Zo voorkom je een motivatiedip

Om je motivatie vast te houden is het belangrijk dat je stil staat bij je successen. Je kleding een (half) maatje kleiner, of een gaatje minder in je riem zijn natuurlijk perfecte succesmomenten.

 

Maar ook de nieuwe gewoonte van een wandeling maken is een succes dat je mag vieren.

 

Deze 3 tips zijn ideaal als je een motivatiedipje hebt. Geef jezelf zo een motivatieboost.

succesvol-afvallen

Tip 1: Denk 25 seconden positief

Het klinkt misschien niet lang, 25 seconden. Tot dat je het doet. Daag jezelf uit om in 25 seconden zoveel mogelijk succesmomenten te bedenken. Hierdoor kom je in een positieve mindset. Deze oefening kun je altijd en overal doen.

Het gaat om alle succesmomenten waar je trots op bent. Bijvoorbeeld dat je alleen een bakje chips hebt gegeten in plaats van een hele zak. Of dat je deze dag meer stappen hebt gezet dan gisteren. Denk niet te groot of te moeilijk.

Tip 2: Maak je eigen succesdagboek

Dit is een uitgebreide versie van tip 1. Hou iedere dag je successen bij in een dagboek. Dan heb je goed inzicht in hoeveel je al bereikt hebt.

Schrijf elke dag een succesmoment op. In een schriftje of op je telefoon. Elke stap in de goede richting telt. Ook al is het maar een kleine verandering voor een gezonde leefstijl. Dat je bijvoorbeeld een kwartier eerder naar bed bent gegaan dan normaal.

 

Of dat je die dag meer fruit hebt gegeten dan de dagen ervoor. En ga zo maar door.

Ben je visueel ingesteld, vul je dagboek dan aan met foto’s of andere visuele elementen waar je blij van wordt.

Tip 3: Wees trots op jezelf

Wat de eerste twee tips zo effectief maakt is dat ze de focus leggen op het hier en nu. Ze laten je stil staan bij wat je al hebt bereikt. Je wordt je bewuster van je succes.

  • Succesmomenten ervaren stemt positief.
  • Positief denken verhoogt je motivatie.
  • En motivatie zorgt weer voor meer succesmomenten.
  • En ga zo maar door!

Een goede reden dus om stil te staan bij veranderingen. En de grote of kleine successen die je daar mee hebt bereikt. Wees trots op jezelf!