Hou jij van een ontbijt met boterhammen of ben je van het bakje yoghurt, kwark of sojadrink met ontbijtgranen? En welke ontbijtgranen kies je dan?
Hoe gezond zijn ontbijtgranen echt
Als je de verpakking moet geloven, zijn ontbijtgranen stuk voor stuk supergezond. Dat valt in werkelijkheid nogal tegen.
In ontbijtgranen zit meestal flink wat suiker. Bijvoorbeeld in de vorm van honing of gedroogd fruit, zoals rozijnen.
Fruit is gezond, maar in gedroogd fruit zijn de suikers extra geconcentreerd. Gedroogd fruit in je ontbijtgranen betekent automatisch veel suikers in je ontbijt.
Verder zit er in ontbijtgranen flink wat verzadigd vet. Vooral in producten met kokos, cacao-nibs of chocolade loopt de hoeveelheid verzadigd vet snel op. Niet echt gezond.
Gezond ontbijten? Even de kleine lettertjes checken
Er zijn genoeg ontbijtgranen te vinden in de supermarkt die wel gezond zijn. De tip van Voedingscoach Hanny ligt voor de
hand: check gewoon even het etiket op het pak, of op de website.
En maak dan de gezonde keuze. Kies voor producten met:
- veel vezels en eiwitten
- weinig suikers en verzadigd vet
- onbewerkte producten zoals havermout en muesli naturel
Lekker ontbijten en toch snel klaar
Heb jij 's morgens weinig tijd? Dan kan het ontbijt er zomaar bij inschieten. En dat is niet de bedoeling. Maak voor de afwisseling je ontbijt 's avonds al klaar.
Zet een flinke kom met overnight oats in de koelkast. Dan heb je een lekker én snel ontbijt. Alleen nog een topping er over en klaar.
Keuze genoeg uit gezonde toppings, zoals:
- aardbeien, blauwe bessen en lijnzaad
- appel, walnoot en kaneel
- sinaasappel, amandel en munt
Dé 3 tips voor de lekkerste overnight oats
Tip 1. Neem de juiste verhouding melk en havermout
Met te veel melk worden je overnight oats zo vloeibaar als soep. Te weinig melk zorgt voor een bak cement in je koelkast. De juiste verhouding is 1 op 4. Dus 50 gram havermout en 200 ml melk.
Tip 2. Even wachten met de toppings
Voeg niet alle toppings toe voordat je naar bed gaat. Noten, zaden en vers fruit worden 's nachts in de koelkast zacht . Chiazaden kun je wel 's avonds toevoegen. Deze absorberen trager waardoor ze 's ochtends nog prima smaken.
Tip 3. Roeren, roeren, roeren
's Avonds roer je de havermout en melk door elkaar. Maar ’s nachts deelt het mengsel zich op in verschillende lagen. Die moet je ’s morgens dus weer even
flink los roeren.
Twee lekkere ontbijtjes
Wat is gezonder; brood of havermout
Nog even terugkomend op het verschil tussen een ontbijt van boterhammen of ontbijtgranen. Met havermout krijg je net als met brood veel nuttige voedingsmiddelen binnen: koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen.
Daarom kun je havermout prima gebruiken als je iets anders wilt dan brood als ontbijt.
Vervang brood liever niet helemaal door havermout. Aan brood wordt jodium toegevoegd en aan havermout niet. Jodium zorgt ervoor dat je schildklier goed werkt.
Eet je altijd havermout als ontbijt? Eet dan tijdens de lunch of tussendoor voldoende brood. Dan krijg je alsnog genoeg jodium binnen.
Laat je eetpatroon analyseren
Weten wat voor jou de beste hoeveelheid havermout of brood is? Laat je eetpatroon door mij analyseren. Maak nu een afspraak om gratis kennis te maken. Dan vertel ik je alles over een gezond eetpatroon dat bij jou past.