· 

Mango met avocado; een heerlijk voorafje

Dit is een superlekker voorafje dat je zo in elkaar hebt gezet. Makkelijk van te voren te maken voor gasten. Maar ook gewoon lekker voor door de week 😉. 

 

Wat heb je nodig voor 2 personen

1 avocado
1 mango
60 gram mozzarella
klein stukje verse rode peper
1 el limoensap
1 el olijfolie
snufje zout

Zo maak je het
Snij de avocado, de mango en de mozzarella in kleine blokjes.

Snij het stukje peper in piepkleine reepjes.  
Doe alles in een kom, voeg de olijfolie en limoensap toe, met het snufje zout. Meng voorzichtig door elkaar.
Serveer in een mooi glas of bakje.

Eventueel garneren met wat verse koriander en geroosterde pijnboompitten.

Smakelijk!    

Voedingscoach Hanny

Is avocado fruit of groente?

Avocado is een vruchtgroente. Hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten. Hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag. Avocado staat in de Schijf van Vijf.

Waarom is avocado gezond?

Avocado bevat in tegenstelling tot andere groenten veel vet. Het vet in de avocado is voornamelijk oliezuur. Oliezuur is een onverzadigd vet. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. Met een avocado krijg je dus goede vetten binnen, net zoals met olie, zachte en vloeibare margarine, vette vis en noten.

 

Doordat de avocado veel vet bevat, levert het veel calorieën. Eén avocado levert zo’n 360 kcal en bevat 35 gram vet. In plaats van een hele avocado ineens op te eten, kun je beter een halve of een kwart avocado per persoon gebruiken en de rest bewaren.

 

Tip: Als je de avocado in kleine blokjes snijdt of er guacamole van maakt, kun je het invriezen. Voeg wat citroensap toe tegen het verkleuren. 

Variëren met groente en fruit

Iedere groente en fruitsoort bevat weer andere voedingstoffen. Het advies is daarom om te variëren tussen verschillende groente en fruit. En niet elke dag dezelfde soort te eten.

 

Salade van grapefruit, sinaasappel en mandarijn 

Val je af van grapefruitsap?