· 

Nieuw jaar, nieuwe gewoontes

Heb jij met de feestdagen ook wat teveel gegeten? Of zaten die extra kilo's er al eerder aan? Dan is dit een mooi moment om over te stappen naar een nieuw eet en beweegpatroon. Dat je helpt met gezond afvallen.

 

Deze 5 tips zijn makkelijk in te passen in je leven.

1. Bewust boodschappen doen

Het is handig om een boodschappenlijstje te maken als je gaat winkelen. Zonder een lijstje én met een lege maag, neem je gewoon sneller veel meer mee dan je van plan was.

 

Wil je het nog wat makkelijk maken voor jezelf? Maak dan in het weekend een planning voor het eten van die week, inclusief een boodschappenlijstje.

 

Dat scheelt door de week veel gezucht en gedoe over “wat moeten we vandaag nou weer eten?”.

2. Neem de tijd voor je eten

Je hebt de moeite genomen om te koken, gun jezelf dan ook de tijd om het op te eten. Ga rustig zitten zonder afleiding door de tv, laptop of telefoon.


Eet niet te snel, want een verzadigd gevoel komt pas na 20 minuten. Geniet van elke hap en kauw minstens 30 keer. Uit onderzoek blijkt dat de eerste happen het lekkerst zijn én je een tevreden gevoel geven.

3. Wees niet té streng

Gun jezelf af en toe ook wat lekkers. En geniet daar van zonder schuldgevoel. Probeer elke week ongeveer 85 procent voor gezond eten te kiezen, zoals volkoren producten, groenten en fruit. De andere 15 procent kun je dan gerust genieten van iets lekkers.

4. Plannen

Heb je behoefte aan wat lekkers, plan dat dan zoveel mogelijk in. Op die manier kan je zonder schuldgevoel genieten van een lekker stuk taart op een verjaardagsfeestje. Of bijvoorbeeld een keer een pizza in het weekend

5. Beweeg en geniet er van

Sommige mensen laten zich afschrikken door het woord bewegen, dat is echt niet nodig. Je hoeft niet meteen naar de sportschool te rennen. Je kan ook uitstekend bewegen door een flinke wandeling te maken.

 

Zodra je beweging niet ziet als een plicht, maar als afwisseling van het zitten, wordt het gemakkelijker. Vind je het saai om alleen op pad te gaan, vraag dan een vriend, vriendin, buurvrouw, tante, oom etc. om mee te gaan.

Waar begin jij mee?

Het hoeft echt niet allemaal tegelijk, begin met de tip die het beste bij jou past. Succes!