· 

Zo versterken sporten en gezond eten elkaar

Googelen op sportvoeding levert je 960.000 hits op. En de winkels staan bomvol sportdrankjes. Maar wat is er nu echt belangrijk als het gaat om eten en drinken bij sport?

 

Dit zijn de 5 beste eet en drinktips voor elke (fanatieke) sporter.

Tip 1 Drink water

Ben je lekker aan het sporten, drink dan voldoende water om het vocht dat je verliest aan te vullen. Sportdranken zijn bedoeld voor gebruik bij intensieve en langdurige inspanning en niet voor de gemiddelde recreatieve sporter. 

Begin dus niet te snel aan sportdrank. Zeker als je sport om fit en op gewicht te blijven, zijn die suikers (snelle koolhydraten) van de sportdrankjes niet echt handig.

Tip 2 Gebruik koolhydraten uit volkorenproducten

Het is verstandig om voor het sporten koolhydraten te eten die langzaam verteren. Dit zorgt voor een stabiele afgifte van energie.

 

Kies bijvoorbeeld voor volkorenbrood, fruit, zilvervliesrijst en volkorenpasta. De koolhydraten in deze producten zijn de brandstof voor je spiercellen.

 

En let er op dat je op tijd eet. Zorg dat er ongeveer 2,5 tot 3 uur zit tussen je maaltijd en je training of wedstrijd.

Tip 3: Neem eiwit na het sporten

Gebruik binnen twee uur na het sporten een eiwitrijk voedingsmiddel. Bijvoorbeeld kwark of yoghurt. Eiwit is de bouwstof van de spieren.

Door juist na de training iets eiwitrijks te eten, bouw je sneller spieren op. Gecombineerd met koolhydraten (bijvoorbeeld kwark met vers fruit of volkorenbrood met kaas en een beker melk) werkt dit nóg beter.


Tip 4: Extra eiwitten zijn niet nodig

Eiwitpoeders zijn niet nodig. Voor de meeste mensen is het geen enkel probleem om voldoende eiwit te gebruiken uit gewone voedingsmiddelen zoals zuivel, vlees, vis, noten, peulvruchten en eieren.

 

Nog meer eiwit heeft geen meerwaarde en is bovendien een extra belasting voor je nieren. En zonde van het geld dat ze kosten. 

Tip 5: Pas op met supplementen

Ook als je fanatiek sport, is het allereerst belangrijk dat de basis op orde is. Sport je matig intensief en niet heel vaak, dan is de basisvoeding vaak al toereikend.

 

Sport je wel heel intensief, dan is de volgende stap je basisvoeding aanpassen om je sportprestaties te verbeteren. Meestal betekent dit wat meer koolhydraten en eiwitten en meer drinken. De meeste recreatieve sporters halen hier al een flinke winst mee.

Tenslotte kunnen supplementen van toegevoegde waarde zijn. Maar alleen als de vorige twee stappen zijn geoptimaliseerd.

Sport je op hoog niveau en heb je toch een supplement nodig, kies dan altijd voor een NZVT-getest supplement. Dan weet je zeker dat het supplement niet vervuild is met stoffen die op de dopinglijst staan. 

Gezond afvallen en sporten gaat goed samen

Ben je een actieve sporter die wat kilo's wil afvallen. Voedingscoach Hanny is gediplomeerd sportvoedingadviseur. Ik help je graag met het optimaliseren van je sportvoeding. Neem gerust contact op voor een gratis kennismaking.