· 

7 redenen waarom je niet afvalt

Afvallen, wie heeft het nog nooit geprobeerd? Gewoon wat kilo’s kwijt raken. Even een paar weken er tegen aan en weg is dat buikje. Toch?

 

Of toch niet. Want afvallen blijkt best lastig. Zeker als je die kilo’s blijvend kwijt wilt.

Terwijl je dacht dat je zo goed bezig was

Wat veel mensen niet weten is dat ze het afvallen verkeerd aanpakken. Ondanks goede bedoelingen gaan ze te snel van start, niet voldoende doordacht en vooral: te ongeduldig. Gewicht kwijtraken en daarna op gewicht blijven is een duurloop, geen sprint.

 

Wil je aan de slag met dat buikje en de kilo’s, dan ben je daar niet in een paar weken klaar mee. En dan zijn er ook nog eens die eet en drinkgewoontes die het er niet makkelijker op maken.

 

Deze 7 (on)bewuste gewoontes zorgen er voor dat die kilo’s er zeker niet afgaan.

afvallen-tips

1. Van heel weinig eten val je af

Van minder eten val je af, dat klopt. Maar ga je heel veel minder eten, dan het werkt het ook andersom. Van heel weinig eten gaat je spijsvertering namelijk flink in de stress.

Ben je afgevallen en ga je weer normaal eten, dan gaat je lichaam als een gek reserves opslaan. Want je lijf denkt dat er straks weer een periode van schaarste aankomt. Gevolg: de kilo’s vliegen er weer aan.

2. Voor de tv eten

Eet je voor de tv, dan werk je gemakkelijk meer eten naar binnen dan iemand die aan tafel zit. De oorzaak is simpel: wie tv kijkt let op iets anders dan op het hongergevoel. En je eet dus door tot je bord leeg is. Ook als daar teveel op ligt.

 

Maak van je maaltijd een bewuste aangelegenheid. Dek de tafel, geniet er rustig van. Zo zorg je er voor dat je lichaam het signaal krijgt dat je spijsvertering aan de slag kan.


3. Lekkere koffie drinken

Al die cappuccino’s en latte’s die je thuis of op het werk achteroverslaat, zijn flinke caloriebommen. Beperk je tot één speciale koffie per dag. En drink de rest van de dag zwarte koffie, thee of water.

4. Van veel sporten word je vanzelf slank

Sporten is gezond, dat moet je zeker doen. Door sporten verbrand je meer calorieën, dus val je af, toch? Maar met alleen sporten ben je er niet.

 

Ook al sport je superveel, als je daar verkeerd bij eet, val je nog steeds niet af.

Combineer sporten altijd met een gezond eetpatroon.


5. Stop met koolhydraten

Stop je met het eten van koolhydraten, dan val je heel snel af. Maar dit gaat vaak samen met veel honger. Of met ingewikkeld vervangend eten dat veel tijd kost in de keuken. En dat is gewoon niet lang vol te houden.

Begin je weer met normaal eten, inclusief koolhydraten, dan schiet je gewicht meteen weer omhoog. Geen goed plan dus.

6. Veel drinken helpt om af te vallen

Klopt inderdaad. Maar wat veel mensen niet weten is dat je vaak dikker wordt door wat je drinkt, dan door wat je eet.

Dat alcohol een dikmaker is, dat is bekend. Maar ook de gezonde watertjes met kokos, de smoothies met heel veel fruit en de sportdrankjes gaan direct op je heupen zitten.

 

Wil je gezond afvallen, hou het dan bij water, zwarte koffie en thee. Natuurlijk kun je het water lekker maken met wat fruit of kruiden zoals munt.

7. Afvallen zien als doel

Zie je afvallen als een kortdurende taak die even moet worden volgehouden, maar die daarna weer ophoudt? Dan gaat het ‘m niet worden.

 

Denk niet in termen van afvallen, maar in termen van gezond blijven. Wil je structureel op een gezond gewicht blijven, ga dan niet even afvallen. Maar verander je levensstijl.

 

Doe dat stap voor stap. En vraag hulp aan een professional. Onderzoek heeft uitgewezen dat je makkelijker gaat afvallen met een voedingscoach. Vraag gerust een gratis kennismaking.