· 

Wel gezonder, maar niet duurder eten

Natuurlijk zijn er gezonde producten die duur zijn, zoals avocado of zalm. Maar daarnaast er is volop keuze in gezonde producten die heel betaalbaar zijn. Dit zijn 6 concrete tips om gezond en niet duur te eten. 

1. Begin met een gezonde basis

gezonder-goedkoop-eten

Veel gezonde basisproducten zijn goedkoop verkrijgbaar in de supermarkt. Denk aan zilvervliesrijst, volkoren pasta, volkoren couscous en aardappelen.

Kies daarnaast voor groenten van het seizoen.

Maak rijst- of pastagerechten met veel groenten en een kleine portie vlees of vis.

En maak lekker makkelijke stamppotten en maaltijdsoepen. Dan heb je de gezonde basis al goed en voordelig te pakken.

2. Eet minder vlees

Vlees is het duurste onderdeel van een maaltijd. Vervang vlees door noten, linzen of twee eieren. Rooster bijvoorbeeld een handje cashewnoten en meng deze door rijst met groenten. Of maak noedels met groenten en omeletreepjes. Gebruik linzen in de pastasaus in plaats van gehakt. Ga gewoon eens uitproberen wat je lekker vindt.

 

Ook vis uit de diepvries of uit blik is gezonder voor je portemonnee dan vlees. Zalmfilet uit de diepvries kost de helft van verse zalmfilet, maar is net zo lekker door de pasta of een salade. Dat geldt ook voor tonijn uit blik.

3. Groente en fruit uit het diepvriesvak

Niet voor snacks uit de diepvries, maar voor groente of fruit. Vaak wordt gedacht dat groente of fruit uit de diepvries minder goed is, maar dat is een fabel.

Alle voedingswaarden blijven behouden bij het invriezen. En het is gewoon goedkoper, je doet er langer mee en je gebruikt precies wat je nodig hebt.

4. Maak je eigen sauzen

zelf-saus-maken

Kant- en klare sauzen zijn best prijzig en bestaan vaak voor en groot deel uit suiker en/of zout. Dat krijgen we sowieso al voldoende binnen met ons normale eten.

 

Maak je je eigen sauzen, dan weet je precies wat je eet. En het is makkelijk om te doen.
Hier vind je recepten voor allerlei soorten sauzen.

5. Kook wat je nodig hebt|

Door de juiste porties te koken, bespaar je geld en ben je duurzaam bezig. De juiste portiegrootte meet je af met een maatbeker of keukenweegschaal. Zo kook je nooit meer dan je nodig hebt en hoef je niets weg te gooien.

Kook voor een aantal dagen tegelijk. Dan hoef je minder vaak naar de supermarkt. En word je dus ook minder vaak verleid om meer te kopen dan je nodig hebt.

6. Laat je niet verleiden door merk of verpakking

In de supermarkt staan de A-merk producten met aantrekkelijke verpakkingen op ooghoogte. De beste plaats om je te verleiden tot een aankoop.

Een schap lager ligt meestal een vergelijkbaar product voor een lagere prijs. Zie bijvoorbeeld het prijsverschil tussen het A-merk en het huismerk volkoren pasta.  

Trap dus niet in alle marketingtrucs of aanbiedingen. Maak een boodschappenlijstje, kijk naar de prijs en niet naar het merk. En laat je niet verleiden. 

volkoren-pasta
volkoren-spaghetti