· 

Consumentenbond: maaltijdvervangers zijn ongezond

De meeste maaltijdvervangers, bedoeld om mee af te vallen, zijn slecht voor je gezondheid. De shakes en repen bevatten weinig eiwit en veel suikers. Deze niet echt verrassende constatering van de Consumentenbond volgt na het bekijken van de samenstelling van 23 maaltijdvervangers.


Wat is er aan de hand? 

Geen enkele reep scoort een voldoende

Van alle repen in de test heeft geen enkele een gezonde samenstelling, ze scoren nooit een hoger cijfer dan 4,7.

 

Onderaan eindigen de repen van The 1:1 Diet (Cambridge) en Modifast. Hierin zit weinig eiwit, weinig vezels, weinig gezonde vetten en juist veel suikers.
 

Eiwit beperkt het verlies aan spierweefsel en is daarom het belangrijkste ingrediënt van een maaltijdvervanger. Bovendien verzadigt eiwit meer dan koolhydraten en vetten. Ook vezels zorgen ervoor dat je minder snel trek krijgt.

Teveel suiker of suikervervangers

In een gezonde maaltijdvervanger zitten het liefst weinig suikers. Toch loopt het suikergehalte in een aantal producten flink op, tot 25 gram per maaltijd. In een deel van de onderzochte repen en shakes is de suiker vervangen door glucosestroop of maltodextrine. Dit levert, net als suiker, geen vitamines, mineralen en vezels, maar wel calorieën. 

In vier jaar weinig tot geen verbetering in maaltijdvervangers

In 2016 beoordeelde de Consumentenbond ook maaltijdvervangers en ook toen scoorden er veel onder de maat. Helaas is er in 4die vier jaar tijd weinig verbeterd. De shakes van Weight Care en Modifast bevatten zelfs nog minder eiwit dan 4 jaar terug. Alleen de shake van The 1:1 diet (Cambridge) bevat nu duidelijk meer eiwit. Maar in hun reep zitten nu juist meer suikers en veel minder vezels.

Gebruik jij wel eens maaltijdvervangers?

In december 2020 hield de Consumentenbond een enquête onder ruim 1000 consumenten over gezonder eten, afvallen en fitter worden. Een kwart van de deelnemers gaf aan wel eens maaltijdvervangers te gebruiken om af te vallen.

 

Wil jij ook wel wat kilo’s kwijt? Dan biedt een maaltijdvervanger je gemak op de korte termijn. Het aanpassen van je eetpatroon met de hulp van Voedingscoach Hanny zorgt voor een gezonder gewicht op de lange termijn.

Waarvoor kies jij?

Bron: Consumentenbond.nl

Meer over gezond afvallen