· 

Consumentenbond: maaltijdvervangers zijn ongezond

Veel fabrikanten beloven wonderen wanneer het gaat om afvallen met maaltijdvervangers. Vele kilo's in enkele weken kwijtraken. Zonder moeite en ook nog op een gezonde manier.

 

Was het maar zo makkelijk.

 

De meeste maaltijdvervangers, bedoeld om mee af te vallen, zijn slecht voor je gezondheid. De shakes en repen bevatten weinig eiwit en veel suikers. Deze constatering van de Consumentenbond volgt na het bekijken van de samenstelling van 27 maaltijdvervangers.

 

Wat is er aan de hand?

Geen enkele reep scoort een voldoende

Veel maaltijdvervangers worden gepromoot als uitgebalanceerde maaltijd, maar blijken juist veel suiker of erg weinig vezels te bevatten. 

 

Vezels zorgen ervoor dat je minder snel trek krijgt. Naast teveel suiker bevatten de shakes en repen te weinig eiwit en te weinig gezonde vetten.

 

Eiwit beperkt het verlies aan spierweefsel en is daarom het belangrijkste ingrediënt van een maaltijdvervanger. Bovendien verzadigt eiwit meer dan koolhydraten en vetten.

 

 

Teveel suiker of suikervervangers

In een gezonde maaltijdvervanger zitten het liefst weinig suikers. Toch loopt het suikergehalte in een aantal producten flink op, tot 25 gram per maaltijd. Zo zijn er shakes die evenveel suiker bevatten als een groot glas cola (250 ml).

In een deel van de onderzochte repen en shakes is de suiker vervangen door glucosestroop of maltodextrine. Dit levert, net als suiker, geen vitamines, mineralen en vezels, maar wel calorieën. 

In vier jaar weinig tot geen verbetering in maaltijdvervangers

In 2016 beoordeelde de Consumentenbond ook maaltijdvervangers en ook toen scoorden er veel onder de maat. Helaas is er in die vier jaar tijd weinig verbeterd. Veel shakes bevatten nog steeds te weinig eiwit en teveel suikers.

Gebruik jij wel eens maaltijdvervangers?

In december 2020 hield de Consumentenbond een enquête onder ruim 1000 consumenten over gezonder eten, afvallen en fitter worden. Een kwart van de deelnemers gaf aan wel eens maaltijdvervangers te gebruiken om af te vallen.

 

Wil jij ook wel wat kilo’s kwijt? Dan biedt een maaltijdvervanger je gemak op de korte termijn.

 

Het aanpassen van je eetpatroon met de hulp van Voedingscoach Hanny zorgt voor een gezonder gewicht op de lange termijn.

 

Waarvoor kies jij?                                                                                                                                                                      Bron: Consumentenbond.nl

Meer over gezond afvallen